Viacrýchlostná Únia je bližšie, než sme si mysleli. Vyzývajú k nej najmocnejší hráči. K Merkelovej a Hollandovi pribudli ďalšie silné mená

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Francúzsky prezident Francois Hollande bol hostiteľom stretnutia, ktorého cieľom bolo pripraviť sa na nadchádzajúci summit v Bruseli.

    “Európa musí byť schopná vyvodiť dôsledky z brexitu,” uviedol Hollande v spoločnom vyhlásení s partnermi z veľkých ekonomík EÚ. Za prioritu označil vznik spoločnej európskej obrany, ktorá by pôsobila koordinovane s NATO.

    V interview, ktoré dnes zverejnilo šesť európskych novín, Hollande varoval pred rizikom deštrukcie Európskej únie. 

    “Musíme mať odvahu prijať, že niektoré krajiny môžu postupovať vpred o niečo rýchlejšie ako ostatné,” podporila ho nemecká kancelárka Angela Merkelová. Trvala na tom, že ďalšie členské krajiny EÚ musia mať možnosť pripojiť sa k tým, ktoré budú viac vpredu, keď budú pripravené.

    Španielsky premiér Mariano Rajoy a taliansky premiér Paolo Gentiloni podporili výzvu na ďalšiu európsku integráciu a zachovanie spoločného projektu EÚ.

    Účastníci dnešného minisummitu súčasne vyzvali EÚ, aby vypracovala nové politiky na ochranu svojich hraníc, riešenie utečeneckej krízy a zlepšenie boja s terorizmom.

    - Reklama -