Zásadné rozhodnutie vo veci Matoviča. Vyjadril sa aj ústavný súd. Skončí líder OĽaNO mimo parlamentu?

    0
    Igor Matovič (Autor: TASR)

    Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič bude podľa denníka Sme čeliť odobratiu poslaneckého mandátu, keďže najnovšie Ústavný súd SR rozhodol na neverejnom zasadnutí o Matovičovej sťažnosti proti pokute vo výške skoro 12-tisíc eur, ktorú mu udelil parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

    Výbor tak môže po rozhodnutí ústavného súdu obnoviť konanie voči Matovičovi, ktoré bolo pozastavené v novembri. Pokuta, ktorú bude musieť Matovič pravdepodobne aj zaplatiť, súvisí s rokom 2013, keď mal líder OĽaNO 21 dní aktívnu živnosť.

    Keďže ju Matovič zabudol pozastaviť, obnovila sa mu automaticky, pričom Matovič nesúhlasil s udelením pokuty a jeho sťažnosť smerovala na ústavný súd.

    „Súd rozhodnutie výboru pre nezlučiteľnosť funkcií zo 16. júna 2016 potvrdzuje,“ cituje rozhodnutie súdu denník.

    Predseda Obyčajných ľudí však porušil rovnaký predpis aj minulý rok, avšak bez trestu. Za opakované porušenie hrozí podľa zákona poslancovi strata mandátu.

    Aj proti druhej pokute by sa však Matovič mohol obrátiť znova na ústavný súd. „Zaujíma ma zdôvodnenie, keďže v podaní som dobre vyargumentoval, čo je formálne podnikanie a čo je skutočné vykonávanie podnikateľskej činnosti,“ povedal Matovič denníku SME, pričom predpokladá, že poslanci neodolajú pokušeniu odobrať mu mandát.

    - Reklama -