Richter nepočúvol Akreditačnú komisiu vo veci Čistého dňa. Dvaja členovia komisie odišli. Toto sú dôvody

    0
    Pred vchodom do centra Čistý deň v Galante (Autor: Facebook, Plus JEDEN DEŇ)

    Publicista Andrej Bán sa v komentári pre .týždeň zamýšľa nad tým, prečo minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter neodobral zariadeniu Čistý deň akreditáciu.

    Akreditačná komisia podľa Bána navrhla ministrovi zobrať zariadeniu akreditáciu po tom, ako riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek klamal v debate s Natáliou Blahovou z SaS o tom, či pracovník zariadenia mal pohlavný styk s neplnoletou Natáliou.

    Napriek tomu, že ombudsmanka Jana Dubovcová konštatovala systémové zlyhania, polícia z ôsmich prípadov, ktoré v tejto súvislosti vyšetrovala, štyri uzavrela bez preukázania viny.

    „Mediálny humbug, ktorý do veľkej miery vyvolávali jej nezodpovední rodičia, keď si prizývali bulvárne médiá, už medzičasom, našťastie, ustal. To, že potrebuje pokoj, pochopili už aj oni. A Natálii sa v terapii darí, čo je hlavné. Príbeh ale určite nie je na konci,“ píše Bán s tým, že s rozhodnutím ministra Richtera neboli spokojní viacerí členovia Akreditačnej komisie.

    Dvaja členovia komisie dokonca rezignovali, pričom Rastislav Šenkirik v stanovisku poskytnutom týždenníku píše: „Žiaľ, po zrelej úvahe som nútený na členstvo v Akreditačnej komisii MPSVaR SR rezignovať. Vedie ma k tomu rozhodnutie ministerstva nezrušiť akreditáciu pre činnosť neziskovej organizácie Čistý deň, ktoré je v rozpore s odporúčaním Akreditačnej komisie.“

    Podľa Šenkirika je podľa legislatívy jasné, že ministerstvo zruší akreditáciu, keď môže byť ohrozený život a zdravie dieťaťa alebo jeho vývin.

    „Čakanie na preukázateľné zistenia či nezistenia spáchania trestných činov je prosto neakceptovateľné posúvanie prahu citlivosti. Kauza Čistý deň presiahla moje tolerančné a adaptačné limity. Presiahla aj moje reálne možnosti vývoj vecí ovplyvniť. Nechcem utekať do závetria ani sa zbavovať zodpovednosti,“ napísal vo svojom stanovisku Rastislav Šenkirik.

    - Reklama -