Prečo je ten Wilders taký úspešný? Pýtala sa BBC ľudí v uliciach. A ich odpoveď znela…

    0
    Geert Wilders (Autor: TASR)

    „Prečo sa tradične liberálne zmýšľajúci Holanďania obracajú doprava?“ pýta sa britská BBC s poukazom na skutočnosť, že jasným favoritom blížiacich sa volieb je pravicový radikálny politik Geert Wilders, ktorý stojí na čele Strany za slobodu (PVV).

    Wildersov program sa dá označiť za protimoslimský, protiutečenecký a protiúniový. Hoci Holandsko patrí medzi zakladateľské štáty EÚ, mnohí občania dnes uvažujú nad tým, že mu dajú svoj hlas. Voliči vraj predovšetkým prestávajú veriť tradičným stranám. O strate dôvery k tradičným stranám napokon vypovedá aj fakt, že Wildersovi podporovatelia nosia čiapky s volebným heslom Donalda Trumpa Make America Great Again.

    Nejeden volič už neverí ani tradičnej ľavici, ani tradičnej pravici. V zatiaľ posledných voľbách ich síce občania ešte volili, ale oni potom pre ľudí nič neurobili, dozvedeli sa reportéri. Wilders možno naozaj niečo zmení.

    „Veľa ľudí ho označuje za rasistu, ale on nie je rasista. On len hovorí, že ak ste cudzinec, pokojne u nás môžete zostať, ale musíte dodržiavať naše pravidlá,“ prezradila britským novinárom jedna z Wildersových podporovateliek. Počíta však s tým, že Wilders sa po voľbách nestane premiérom, lebo nenájde žiadnych partnerov do koalície, čo je podľa jej slov škoda.

    Podobne sa vyjadril aj mladík s Trumpovou čiapkou na hlave. „Ja som gej a mám priateľa. Ale už ho radšej ani nedržím za ruku, keď ideme po ulici, lebo sa necítim bezpečne. Vo svojej krajine by som sa však chcel cítiť bezpečne,“ zdôraznil Wildersov volič.

    „Budem voliť Wildersa, lebo chcem, aby bolo Holandsko znovu naše. Nepatrí moslimom. Nepatrí ani inej viere či vyznaniu. My sme Holanďania,“ prezradil novinárom BBC ďalší Wildersov podporovateľ.

    Celú reportáž si môžete v angličtine pozrieť TU.

    - Reklama -