Rozpočet hovorí jasnou rečou. Pre Trumpa je prvoradá obrana

    0
    Donald Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu (Autor: TASR)

    Približne desaťpercentné zvýšenie rozpočtových výdavkov pre rezort obrany je v súlade s Trumpovým predvolebným sľubom investovať viac prostriedkov do ozbrojených síl. V súvislosti s tým má Trump v úmysle vyčleniť menej rozpočtových prostriedkov určených na zahraničnú pomoc a domáce vládne programy.

    Informácie o pripravovanom rozpočte poskytli predstavitelia Bieleho domu novinárom telefonicky len pod podmienkou zachovania anonymity, a to aj napriek skutočnosti, že Trump v piatok odsúdil využívanie anonymných zdrojov médiami, napísala agentúra AP.

    Podľa denníka New York Times sa budú škrty týkať Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA) či financií na programy sociálnej pomoci. Nedotknuté zostanú štátne dôchodkové poistenie a štátny program zdravotného poistenia Medicare.

    “Začneme tým, že dáme veľa peňazí do infraštruktúry,” uviedol dnes Trump na stretnutí s guvernérmi federálnych štátov vo Washingtone. Ďalším dôležitým bodom je vnútorná bezpečnosť. Zvýšenie výdavkov na obranu by podľa Trumpových slov malo byť vykompenzované úsporami v iných oblastiach.

    Trump v utorok (28. 2.) prednesie prejav pred oboma komorami Kongresu. V prípade väčších zámerov sa môže oprieť o republikánsku väčšinu v Senáte aj v Snemovni reprezentantov. Trump okrem toho vyhlásil, že našiel riešenie sporu o budúcnosť Obamovej zdravotnej reformy, takzvanej Obamacare.

    - Reklama -