Izrael sa správa ako Severná Kórea, tvrdí ľudskoprávna organizácia

    0
    Zástava štátu Izrael (Autor: APL)

    Jednu z najuznávanejších medzinárodných ľudskoprávnych organizácií označil Izrael za extémnu, nepriateľskú a s protiizraelskou agendou. Izraelské obvinenia proti organizácii, ktorá dokumentuje porušovanie ľudských práv na celom svete, prichádzajú v reakcii na rastúce nezhody medzi HRW a miestnymi aktivistami v oblasti ľudských práv spadajúcimi pod pravicovú vládu premiéra Benjamina Netanyahua. Informuje britský The Guardian.

    Podľa HRW ide zo stray Izraela o zlovestný obrat, ktorý by mal zaujímať každého, komu záleží na medzinárodných záväzkoch krajiny voči demokratickým hodnotám. Zamietnutie víz sa udialo na odporučenie izraelského ministerstva zahraničných vecí.

    V zamietavajúcom liste regionálnemu riaditeľovi organizácie obvinil Izrael HRW z vykonávania verejných aktivít slúžiacich k palestínskej propagande, zatiaľ čo sa neziskovka údajne skrýva za falošnou maskou ľudskoprávnej organizácie. Podľa Izraela HRW nie je skutočnou ľudskoprávnou organizáciou.

    Organizácia sa voči takýmto obvineniam rázne ohradila s tým, že písala kritické správy o porušovaní ľudských práv na oboch stranách izraelsko-palestínskeho konfliktu, vrátane svojvoľného zadržiavania novinárov a aktivistov Palestínskou samosprávou a Hamasom, takže rozhodne nemôže Izreal hovoriť o ich zaujatosti v prospech Palestíny.

    Hovorca izraelského ministerstva zahraničia Emmanuel Nachšon uviedol, že stanovisko ministerstva bolo zaujaté na základe toho, že HRW opakovane demonštrovala, že ide zásadne o neobjektívnu a antiizraelskú organizáciu s jasne nepriateľskou agendou. Prízvukoval však, že organizácia napriek tomu nebola v krajine zakázaná a aj keď zahraniční pracovníci HRW víza nedostanú, izraelskí a palestínski zamestnanci môžu v krajine naďalej pôsobiť. „Prečo by sme ale mali udelovať pracovné víza ľuďom, ktorí nás chcú len špiniť a útočiť na nás?“ uviedol hovorca.

    „Je sklamaním, že izraelská vláda sa zdá byť neschopná alebo neochotná rozlišovať medzi oprávnenou kritikou svojich aktivít a nepriateľskou politickou propagandou,” uviedol Iain Levine, námestník výkonného riaditeľa HRW. „Máme veľmi zlé vzťahy s vládami v Severnej Kórei, Sudáne, Uzbekistane, na Kube aj Venezuele, kde je úplne nulová túžba po angažovanosti v oblasti ľudských práv,” povedal regionálny riaditeľ HRW Omar Shakir. „Svojím aktuálnym rozhodnutím sa pre nás Izrael pripája na tento zoznam.”

    Súčasná izraelská vláda vnímaná ako dosiaľ najviac pravicová v histórii krajiny bola už v minulosti obvinená z vyvíjania tlaku na medzinárodné aj miestne ľudskoprávne organizácie.

    - Reklama -