Bratislavský poslanec Chren bez okolkov: V meste sú dve silné skupiny, ktorým vyhovuje zákaz hazardu. Jedna vlastní hotel, druhá stávkovú kanceláriu

0
Bratislavský mestský poslanec Martin Chren (Autor: TASR)

Tvrdíte, že vaša skupina mestských poslancov, ktorá nepodporila plošnú prohibíciu hazardu, nemohla demokraticky hlasovať, a teda ste ani nepodporili všeobecne záväzné nariadenie (VZN) hlavného mesta o hazarde. Prečo vám zabránili, ako vy tvrdíte, demokraticky hlasovať a čo tým sledujú vaši oponenti?

Poslanci v Bratislave sa dnes delia na dve skupiny: na marketingových“ poslancov, ktorí si robia hlavne svoju volebnú kampaň, a potom na tých racionálnych poslancov, pričom upozorňujeme na možné riziká prohibície a totálneho zákazu hazardu.

Vieme, kto stojí za aktivitou o totálnom zákaze. Vieme, že tam je skupina okolo pána Antona Chromíka, ktorý sa takto pravidelne snaží vyvolávať napätie a zasievať nenávisť do spoločnosti. A tiež vieme, že to so sebou nesie aj pomerne veľké riziká, ktoré sme videli vo všetkých mestách, kde bol hazard zakázaný.

Z hlavných miest v Európe je hazard úplne zakázaný len v Moskve, kde je obrovské množstvo herní, pričom tento zákaz si tam vylobovala mafia. Vo všetkých ostatných mestách, ktoré aj používajú moji kolegovia ako príklad, či už je to Budapešť, alebo Viedeň, existujú kasína v hoteloch. A taká tá jednoduchá“ väčšina poslancov vedela na poslednom mestskom zastupiteľstve, že nemá dostatok hlasov na to, aby presadila plošný zákaz hazardu. Dokonca sme ich na to upozorňovali v rozprave, dá sa to pozrieť na zázname z rokovania.

Napriek tomu sa ho snažili presadiť a pretlačiť, a preto spojili hlasovanie o všetkých štyroch bodoch zákazu do jedného hlasovania. Takže nám ostatným, ktorí sme za prísnu reguláciu, no nie za plošnú prohibíciu, znemožnili hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia v súlade s ústavou a v súlade so zákonom o Bratislave.

Vyhlasujete, že ako poslanci nechcete ísť cestou konfrontácie. Kto z vašich oponentov teda chce ísť po tejto konfrontačnej línii? Môžete byť aj konkrétny?

Pozrite sa, naším cieľom je nájsť dohodu, pričom riešenie sme dnes aj išli prezentovať pánovi primátorovi Nesrovnalovi. To riešenie je veľmi jednoduché, aby zabezpečil spravodlivé a férové hlasovanie, tak ako ho predpokladá zákon. Pričom zákon hovorí, že máme možnosť zákaz schváliť v štyroch bodoch, a my chceme, aby sa o každom z tých bodov hlasovalo.

Ako som už spomenul, konfrontáciu vyvolávajú kolegovia, ktorí si na tomto robia svoju volebnú kampaň. Zoberte si napríklad pána starostu Mrvu z Vajnôr, ktorý ešte v roku 2015 hovoril, že on nechce zakázať kasína v hoteloch. Na to sa dajú dohľadať aj jeho citáty a ďalšie dôkazy… Dnes ale (Mrva) tvrdohlavo presadzuje plošný zákaz všetkého v Bratislave, a navyše bol jedným z tých, ktorí našej skupine zabránili hlasovať jednotlivo a demokraticky.  

Na tlačovej konferencii zaznelo, že v Bratislave je jedno kasíno, ktoré by v prípade plošného zákazu aj tak malo až do roku 2021 výnimku, to znamená, že by malo vlastne monopol. O ktoré kasíno ide? Môžete to prezradiť?

Poviem vám to takto, v Bratislave sú dve extrémne silné skupiny, ktorým vyhovuje, ak sa plošne zakáže hazard. Jedna z nich vlastní hotel, v ktorom je kasíno, ktoré ako jediné má licenciu až do roku 2021, a teda by získalo monopolné postavenie v Bratislave.

Druhá z týchto finančných skupín vlastní silnú stávkovú kanceláriu, ktorá práve teraz investuje veľké peniaze do vytvárania rôznych elektronických a on-line kasín, kam sa zo skúsenosti sťahujú všetci gambleri a patologickí hráči. Veď prečítajte si k tomu správu českej vlády o hazarde z minulého roka.

Ako príklad nevydareného pokusu v rámci plošného zákazu hazardu ste počas „tlačovky“ spomenuli české Brno, kde je momentálne veľké množstvo ilegálnych herní. Nastala by teda v prípade plošného zákazu hazardu rovnaká situácia aj v Bratislave?

Zo skúseností vieme, že ilegálne herne a spôsoby, ako obchádzať zákon, napr. cez kvízomaty, existujú a v Brne to stálo veľa námahy aj úsilia, pričom musela byť angažovaná aj polícia. Keď si kliknete na webstránku Mapy nelegálního hazardu, tak tam nájdete takú mapu, ktorú tvorcovia stránky amatérsky zostavujú. A tých nelegálnych herní je v celej ČR vyše 400. Čiže vieme, že plošný zákaz určite nepomôže.

Jednak existuje on-line hazard, jednak tu v Bratislave bude aj tak monopolné kasíno a jednak sa vytvorí priestor pre mafiu a rôzne čierne herne. A dôsledkom bude, že aj mesto stratí veľa peňazí. Lebo napríklad zo živých“ kasín, ktoré sú luxusné a nikomu neprekážajú, má mesto Bratislava príjem pol milióna eur, čo za desať rokov urobí sumu 5 miliónov eur. To je veľká kopa peňazí, za ktoré sa dajú opraviť cesty, stavať škôlky alebo investovať do životného prostredia. 

Ja osobne som už v roku 2001 napísal s dnes už uznávaným ekonómom Daliborom Roháčom knihu Abeceda liberalizmu, v ktorej je jedna kapitola o nezmyselných zákazoch a aj o tom, aká je prohibícia škodlivá. Takže svoj názor si držím už 16 rokov (úsmev). 

Ostal by som ešte pri našich českých susedoch. Ste aj vy ako poslanci v kontakte s vašimi kolegami spoza rieky Moravy? Konzultovali ste s nimi túto problematiku?

Priznám sa, že až ten rozruch, ktorý nastal po minulom týždni, nás naozaj donútil kontaktovať aj českú stranu. Minulý týždeň sa boli aj kolegovia z iného poslaneckého klubu pozrieť v Brne a okrem iného študovali tú českú vládnu správu o hazarde, ktorá je úplne jednoznačná.

Počas tlačovej konferencie zazneli aj kritické hlasy na adresu rôznych občianskych aktivistov, ktorí podľa názoru vašej poslaneckej skupiny len „šíria demagógiu“. Ako konkrétne môžu aktivisti škodiť vašej skupine?

Ide napríklad o to, že si vymýšľajú rôzne dezinformácie o úplatkoch a úplne bezostyšne o nich vravia v rozhlase či píšu do novín a na rôznych blogoch. A preto aj moji kolegovia napríklad podali trestné oznámenie, pretože chceme, aby sa všetky tieto reči jednoznačne vyšetrili.

Demagógiu šíria aj tým, že hovoria o tom, že chcú plošný zákaz hazardu, aby Bratislava bola ako Viedeň alebo Budapešť. Ale tieto mestá nemajú plošný zákaz hazardu. Tak Viedeň, ako aj Budapešť má reguláciu hazardu, ktorú práve my chceme presadiť.

Takisto hovoria klamstvá o tom, že za posledné tri týždne sme zmenili svoj názor. My sme svoj názor nezmenili. Naopak, hlasujeme presne tak, aby sa v konečnom hlasovaní dala presadiť regulácia hazardu, za ktorý naša skupina bojuje.

Všetko sú to také neférové praktiky a dnes už vieme, že na zastupiteľstve boli prítomní aj ľudia blízki strane ĽSNS, pričom máme informácie, že možno prídu na ďalšie zastupiteľstvo. Extrém totiž plodí extrém, no a extrémne zákazy povedú k tomu, že sa nejakým spôsobom znovu aktivizujú extrémisti. A to je presne ten dôsledok, ktorému sa chceme vyhnúť.

Myslíte si, že títo aktivisti konajú na vlastnú päsť alebo sú organizovaní a niekto stojí za nimi?

Určite to je organizovaná aktivita a vôbec sa netajím svojím názorom na Alianciu za rodinu a pána Chromíka. Oni sú pre mňa ako taký obrovský morálny kompas, kamkoľvek vám ukážu, tak vy sa vydáte presne opačným smerom a máte istotu, že nezablúdite.

Na záver možno otázka v rámci širšieho pohľadu na problémy v metropole. Myslíte si, že obyvateľov Bratislavy trápia aj pálčivejšie témy a nezodpovedané otázky, ako je hazard? Nejde len o vnútorný zápas medzi skupinami mestských poslancov, respektíve primátorom?

Som presvedčený o tom, že mnohí poslanci, ktorí naoko bojujú za plošný zákaz hazardu, tak to nerobia z nejakého dobrého úmyslu, ale preto, že v tom vidia veľkú príležitosť v rámci volebnej kampane. Na druhej strane, ten počet podpisov pod petíciou hovorí o tom, že Bratislavčanov táto téma zaujíma a musíme sa jej preto venovať. Z toho dôvodu sme boli veľmi smutní, že nebolo na poslednom zastupiteľstve schválené VZN o hazarde. Preto sme dnes pánu primátorovi priniesli to konštruktívne riešenie, ktoré zabezpečí, že takéto VZN už bude prijaté. 

- Reklama -