Ako si užíva guvernér Národnej banky Slovenska? O tomto môžete len snívať

    0
    Guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch (Autor: TASR)

    Podľa zistení denníka Plus JEDEN DEŇ si guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch užíva nadštandardný luxus. Vyplýva to z pracovného predpisu, ktorý podpísal Makúch v decembri v roku 2014.

    Na pracovné cesty lieta výhradne iba I. triedou, čo je až trikrát viac ako bežná letenka, pričom služobné cesty si schvaľuje sám. Okrem toho má nárok aj na exkluzívne ubytovanie. To znamená, že v celom svete má neobmedzený finančný limit na akýkoľvek hotel.

    Zamestnanci NBS však majú finančné limity a v európskych krajinách nesmú prekročiť 170 eur na noc v hoteli. Neobmedzený limit tak má iba guvernér Makúch a jeho viceguvernér Ján Tóth.

    Makúch má okrem leteniek a ubytovania navyše aj nárok na zvýšenie stravného a vreckového (tzv. diéty) a to o 150 percent, pričom zamestnancom prislúcha iba o 10 percent viac.

    Hovorkyňa NBS Martina Solčányiová povedala pre denník, že „zahraničné pracovné cesty guvernéra a viceguvernéra sú upravované tak, aby bola zabezpečená flexibilita vzhľadom na operatívne zmeny v ich programoch“.

    Keďže je funkcia guvernéra NBS verejnou funkciou, tak správanie Makúcha bude musieť posúdiť parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, pričom podnet na takéto konanie mal dostať už aj predseda výboru Martin Poliačik zo SaS.

    - Reklama -