Fraška, aká ešte nebola. Za Matoviča sa hanbili aj kolegovia z opozície, píše premiér Fico

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Premiér Robert Fico sa vo svojom komentári v Hospodárskych novinách chváli, že posledné obdobie strávil veľa času na rokovaniach s úradníkmi, politikmi, ale aj s odborníkmi o cenách energií. „Na ich rast nebol žiaden dôvod a ľuďom sme sľúbili, že spravíme všetko pre cenovú stabilitu. Bolo to náročné, ale stálo to za to,“ napísal predseda vlády.

    Zároveň sa pustil do vedenia regulačného úradu, teda Jozefa Holjenčíka, ktorý podľa neho vo viacerých krokoch pochybil. On ako premiér však postupoval podľa stanoveného poradia: „Najprv musia byť vyriešené zmätočné faktúry, potom musí byť jasno v celkovom nastavení cien a napokon sa musí za zlyhanie vyvodiť zodpovednosť. V tomto poradí sme veci vyriešili,“ pokračoval Fico.

    Mimoriadnu schôdzu na odvolávanie premiéra považuje Fico za nezmyselnú a zbytočnú. „Je to napokon pre ňu (opozíciu – pozn. red.) typické – čím viac hluku, čím viac kamier, čím väčší cirkus a čím horšie pre krajinu – tým lepšie pre nich. Aj za cenu vyvolávania paniky, zavádzania a klamania ľudí. Nešli odvolávať niekoho, kto problém spôsobil, ale človeka, ktorý ho vyriešil. To je fraška, aká azda v histórii slovenského parlamentarizmu ešte nebola,“ myslí si predseda vlády, pričom o Igorovi Matovičovi si myslí, že cynicky prekročil všetky hranice.

    Robert Fico si aj naďalej stojí za tým, že fotografia mŕtvej českej starenky bola „hlučnou propagandou a bolo to jednoducho odporné“. Podľa neho Matovič klamal ľudí, lebo najskôr tvrdil, že tá pani platila konkrétnu sumu za energiu a potom povedal, že nikdy nehovoril, že by to dostala táto konkrétna babička. „Myslím si, že tentoraz sa zaňho hanbili aj kolegovia z opozície a niet divu, že mu dvaja poslanci z klubu rovno odišli,“ narážal premiér na odchod Ota Žarnaya a Viery Dubačovej z poslaneckého klubu OĽaNO.

    Predseda vlády skritizoval aj stranu SaS. „Korunu všetkému však nasadila strana SaS po schôdzi. Podala trestné oznámenie za zneužitie právomocí verejného činiteľa, pretože som vytvoril na regulačný úrad politický tlak, aby prehodnotil svoje rozhodnutie,“ napísal Fico a dodal: „Dobre si preto zapamätajme: SaS nie je len strana, počas vlády ktorej mali ľudia najvyššie ceny za elektrinu – je to aj strana, ktorá zažaluje každého, kto sa ľuďom snaží tieto ceny znížiť.“

    Na záver svojho komentára poďakoval Fico svojim koaličným partnerom za dôveru. Zároveň vyjadril svoje odhodlanie pokračovať v boji za nižšie ceny energií.

    - Reklama -