Kim vypustil raketu a OSN spustila poriadny rev. Proti Severnej Kórei sa chystajú ďalšie závažné opatrenia

    0
    Raketa, ilustračné foto (Autor: Hans Štembera)

    Členovia rady vrátane Číny, hlavného spojenca Pchjongjangu, podporili vyhlásenie predložené Spojenými štátmi a odpálenie rakety označili “vážne porušenie” rezolúcií OSN z rokov 2006, 2009, 2013 a 2016, informovalo na Twitteri Stále zastúpenie Švédska pri OSN.

    O zvolanie mimoriadneho zasadania požiadali USA, Japonsko a Južná Kórea. Veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haleyová pred rokovaním vyzvala členov Bezpečnostnej rady OSN, aby dali všetkými dostupnými prostriedkami severokórejskému režimu a jeho podporovateľom najavo, že takéto kroky sú neprijateľné.

    Severná Kórea v nedeľu podľa tamojších médií skúšobne odpálila novú balistickú raketu stredného doletu Pukguksong-2, schopnú niesť jadrovú hlavicu. Po približne 500 kilometroch raketa dopadla do Japonského mora východne od Kórejského polostrova.

    Išlo o prvú skúšku rakety od nástupu nového prezidenta USA Donalda Trumpa do úradu. Trump ju v pondelok označil za “veľký, veľký problém”, ktorý treba dôrazne vyriešiť. Pchjongjang uskutočnil vlani 12 raketových testov a dve podzemné jadrové skúšky. Bezpečnostná rada OSN uvalila na KĽDR od roku 2006 šesť kôl sankcií.

    - Reklama -