Zákulisné svedectvo: Donalda J. Trumpa už to všetko začína poriadne…

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Podľa oslovených úradníkov z Bieleho domu, ktorí si neželajú byť menovaní, Trump ťažko nesie neustále úniky informácií do médií a nesúhlasné protiakcie nespokojných úradníkov. Biznismen Trump vraj zisťuje, že riadenie firmy a vedenie štátu sú dve odlišné disciplíny. „V súkromí vyjadruje Trump nedôveru najmä nad úsilím niektorých sudcov a úradníkov mariť jeho rozhodnutia,“ píše Politico.

    Trumpa ďalej rozčuľuje zverejňovanie jeho súkromných telefónnych hovorov so zahraničnými vodcami a podľa informácií magazínu Politico sa už v tomto smere uskutočňuje v Bielom dome rozsiahle interné vyšetrovanie. „Úradníci boli podľa dvoch našich zdrojov vyzvaní, aby spolupracovali s Národnou bezpečnostnou radou, ktorá je poradným orgánom prezidenta v oblasti vnútornej bezpečnosti. Zatiaľ však nie je zrejmé, kto vyšetrovanie vedie a aké budú ďalšie kroky.“

    Ako Politico uvádza, pred pár dňami povedal Trump svojim spolupracovníkom, že ho už unavujú neustále úniky informácií, ktoré ho poškodzujú. „Plánuje si sadnúť s úradníkmi Bieleho domu a dôrazne im vysvetliť, aby s tými ,hovadinami konečne prestali‘,“ cituje americký magazín svoj zdroj v Bielom dome a poukazuje na neochotu Trumpovho tímu prezradiť niečo konkrétnejšie, ako sa Trump vyrovnáva s početnými únikmi informácií.

    Ďalšie nemenované zdroje povedali denníku Politico, že v Bielom dome vládne medzi úradníkmi neistota – okrem iného preto, že povinnosti mnohých z nich neboli doteraz presne vymedzené. „Pracovná morálka je nízka, rastie nevraživosť medzi jednotlivými skupinkami úradníkov a mnohí z nich pôsobia, že už sú značne vyčerpaní. To všetko pramení z obáv o ich profesijnú budúcnosť. Nie sú si istí, či si udržia svoju pozíciu. Podľa osoby blízkej Trumpovi by niektorých z nich chcel prezident prepustiť. Ale vie, že je na to ešte priskoro.“

    Nesúlad panuje konkrétne medzi Trumpovým najbližším poradcom a zaťom Jaredom Kushnerom a guvernérom New Jersey Chrisom Christiem. „Šíria sa zvesti, že Christie chce pracovať v Bielom dome. On sám to síce nikdy nepovedal, ale už samotné reči o tom vzťahy medzi oboma mužmi opäť zhoršili. Kushner dlhodobo blokuje akékoľvek snahy, ktoré by mohli Christiemu priniesť nejakú vyššiu funkciu vo verejnej správe,“ píše Politico.

    Z Kushnera sú však nervózni aj niektorí radoví úradníci Bieleho domu. „Nikto presne nevie, akú tu má hrať rolu. Je to pre nás všetkých dosť mätúce,“ cituje Politico jedného z úradníkov. Veľkú radosť údajne nemá Trump ani z jeho hovorcu Seana Spicera, s ktorým už prezident vyjadril v súkromí mnohokrát nespokojnosť. „Trump nie je nikdy veľmi ochotný uznať svoje chyby. Ale uznal, že nebolo správne poslať Spicera hneď v prvý deň funkcie atakovať novinárov za ich zavádzajúce informovanie o počte zúčastnených divákov na inaugurácii,“ pokračuje Politico.

    „A to nie je všetko. Škrípe to aj medzi náčelníkom štábu Reincom Priebusom a Stevom Bannonom. Poradcovia Priebusa obviňujú Bannonov tím, že pri zavádzaní opatrenia o zákaze vstupu občanov siedmich moslimských krajín do USA sa vopred nedostatočne venoval potrebnej príprave,“ referuje Politico. Ale existujú vraj náznaky, že Biely dom začína aspoň niektoré problémy riešiť. „Poradcovia a spojenci Trumpa hľadajú nové posily. Okrem iného kontaktovali republikána Jamesa Bakera, ktorý bol vedúcim kancelárie v administratíve Ronalda Reagana a Georga H. W. Busha,“ uzatvára Politico.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -