Talianskych policajtov, ktorí zabili teroristu z Berlína, neocenia. Dôvod? Sympatizujú s krajnou pravicou

    0
    Vianočné trhy v Berlíne (Autor: TASR)

    Podľa informácií ct24 nemecké úrady odmietajú vyznamenať dvoch talianskych policajtov, ktorí v Miláne pred Vianocami zastrelili teroristu z Berlína Anisa Amriho. Berlín mal zamietnuť ocenenie preto, že obidvoch policajtov považujú za priaznivcov neofašistického hnutia. Majú o tom svedčiť zmazané komentáre a fotky na sociálnych sieťach.

    Týmito policajtmi sú Luca Scatá a Christian Movio. Jeden z nich bol dokonca postrelený.

    V Taliansku boli obaja považovaní za hrdinov, pričom Taliani vyzývali nemecké úrady, aby im bolo udelené najvyššie nemecké vyznamenanie Spolkový kríž za zásluhy.

    Podľa nemeckého denníka Bild a jeho zdrojov z ministerstiev sa Berlín rozhodol, že im takéto ocenenie neudelí, pretože policajti vraj sympatizujú s neofašistickým hnutím. Luca Scatá na sociálnej sieti napríklad zverejnil fotografiu so zdvihnutou pravicou a vyjadril sympatie k fašistickému diktátorovi Benitovi Mussolinimu. Podobné názory má mať aj jeho kolega Christian Movio.

    Najnovšie sa začali ozývať pohoršení talianski politici. „Namiesto, aby obom policajtom, ktorí zastavili teroristu na úteku, ktorý prekĺzol dierami v nemeckom bezpečnostnom systéme, poďakovali, ich obidvoch teraz pranierujú,“ povedal rozčúlený senátor Maurizio Gasparri.

    Hovorca talianskych policajných síl dokonca hovorí o „germánskej arogancii“.

    - Reklama -