Ficovo nečakané priznanie v priamom prenose: Je to veľmi ťažké dať dohromady. O čom hovoril?

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    “Je to téma, o ktorej hovoríme pomerne dlho, ale je to veľmi ťažké dať dohromady. Cítim, že koaliční partneri sú naklonení tejto myšlienke, je zhoda, minimálne pokiaľ ide o ideu. Budeme o tom hovoriť v utorok (14.2.) na koaličnej rade. Ak padnú nejaké politické rozhodnutia, príslušní ministri dostanú pokyny, aby na tom pracovali,” priblížil v dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike.

    Zostávajúce štátne podiely by sa podľa Fica mohli združiť buď vo forme úplne nového holdingu, prípadne v už existujúcej firme, ako je napríklad materská spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), ktorú vláda získala späť do 100-% vlastníctva štátu.

    Aj keď takáto idea existuje už dlho, celý proces je podľa Fica komplikovaný. Úvahy ovplyvnili napríklad zmeny vo vlastníckej štruktúre viacerých energetických spoločnosti, ku ktorým v uplynulých rokoch pristúpili ich zahraniční spoluvlastníci. Aktuálne do toho vstúpi aj otázka, či sa štát bude uchádzať o ďalšie akcie Slovenských elektrární (SE), kde môže za určitých okolností získať k súčasným 34 % ďalších 17 %.

    “Pokiaľ sa vlastnícky neustáli energetický sektor, teda nebude úplne zrejmé, že sa už nebude hýbať s akciami, nemá význam to dávať dohromady. Narušilo by to koncept samotného holdingu. Preto je to veľmi ťažká práca na dlhé roky,” dodal Fico.

    - Reklama -