Výbušná zmes v televíznej politickej diskusii. Galko, Tomáš a Kollár si nič nedarovali. A zaznelo aj neskáčte mi do reči. Nie ste môj otec

    0
    Pozvaní štvorica hostí v dnešnej relácii O 5 minút 12 (Autor: reprofoto: Facebook,Sme rodina)

    Namiesto pokojného nedeľného obeda si zvolili politický ring, respektíve kreslo v známej diskusnej relácii RTVS pod názvom O 5 minút 12.

    Štvorica pozvaných hostí, menovite Boris Kollár (Sme rodina) a Ľubomír Galko (SaS) za opozíciu, respektíve Ficov mediálny poradca  Erik Tomáš (Smer) a Gábor Gál z Mosta-Híd zasadli do horúcich kresiel, pričom leitmotívom diskusie bola chystaná mimoriadna schôdza parlamentu (v utorok 14. 2.), na ktorej sa má prerokovať návrh na odvolanie premiéra Roberta Fica.

    V pozadí celého opozíciou navrhovaného odvolávania predsedu vlády stojí kauza s predraženou cenou energií, kde hlavným vinníkom je smerácky nominant a dnes už bývalý šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

    „My sa tu dnes nerozprávame o nejakom jednorazovom zlyhaní jedného úradníka (Holjenčíka, poz. red). My sa tu dnes rozprávame o dlhodobom ožobračovaní a drancovaní občanov Slovenskej republiky, ktoré robila skupina okolo Roberta Fica organizovaným spôsobom, a to cez svojich nominantov v štátnych energetických podnikoch, na ministerstve hospodárstva a cez predsedu regulačného úradu. A ak dnes Robert Fico hovorí, že konal, tak klame. To nie je pravda. Robert Fico si zachraňuje zadok, zatiahol ručnú brzdu a robí to, čo by robil každý podvodník prichytený pri čine, aby si zachránil kožu,“ začal hneď poriadne zostra exminister obrany a súčasný podpredseda SaS Ľubomír Galko.

    Ten navyše dodal, že pokiaľ by Fico odignoroval „valentínsku“ mimoriadnu schôdzu NR SR, išlo by o zbabelý krok.  

    Samozrejme, takéto tvrdenia poriadne zdvihli zo stoličky Erika Tomáša, ktorý ihneď kontroval.

    „Robert Fico urobil všetko, čo mal, a ľudia to mali možnosť aj vidieť v priamom prenose. Opozícia predvádza už asi 2 týždne svoj balast, no v tejto téme sa nám odhalia iba fakty. Tým prvým je, že ceny na Slovensku určuje regulačný úrad, ktorý je zo zákona nezávislý a jedine on stanovuje ceny energií. Druhým faktom je, že akonáhle sa predseda vlády dozvedel o probléme, okamžite konal, zasiahol a vyriešil problém. A po tretie – nebol to nikto iný ako Robert Fico, kto vyvodil politickú zodpovednosť za toto nekorektné nastavenie cien energií,“ hájil svojho nadriadeného Tomáš, pričom dodal, že k riešeniu došlo po politickom tlaku.

    Erik Tomáš. Zdroj: TASR

    Okrem toho ešte Tomáš zhrnul najnovšie opatrenia, ktoré Smer prijal ihneď po tom, čo sa dozvedel o energetickej kauze. 

    „Je tu už aj dohoda s obchodníkmi a distribučnými spoločnosťami. Ľudia, ktorí už platili, nemusia sa báť, neprídu ani o euro navyše, pretože to bude zarátané v záverečnom zúčtovaní,“ upokojil verejnosť mediálny poradca premiéra.

    Ako tretí v poradí sa k slovu dostal líder Sme rodina Boris Kollár. Ten na priamu otázku moderátora, či má zmysel odvolávať premiéra, odpovedal jasne.

    „Rozhodne to má zmysel a my sme ani na sekundu neváhali. Len sme čakali, kedy nás opozičná strana vyzve, aby sme sa mohli pripojiť.

    Teraz to už pocítil aj bežný človek

    Kollár vedno s Galkom v podstate unisono kritizovali v diskusii vládu Smeru, respektíve koalície, preto nečudo, že sa často dostávali do slovných prestreliek s Erikom Tomášom, niekedy aj s vedľa sediacim Gáborom Gálom.

    Podľa Kollára je súčasná kauza iná v tom, že sa priamo dotýka mnohých bežných občanov.

    „Dnes ľudia sami pocítili tento systém rozkrádania. Pokiaľ sme sa doteraz bavili len o cétečkách, o nejakých tendroch a predražených sifónoch, tak ľudia to zoberú nejako tak, že z cudzieho krv netečie. Ale teraz ľudia na vlastnej koži pocítili, ako ich dokáže tento štát okradnúť. Je tam nejaký pán Holjenčík, ktorého tam dosadil premiér Fico. Nech mi nikto nehovorí, že naňho nemá dosah. Keď to bolo treba riešiť, tak ho behom 24 hodín dokázal presvedčiť, aby sa vzdal funkcie. Tak mi nehovorte, že (Fico) o tom všetko nevedel,“ nedával si servítky pred ústa Kollár, ktorý ponúkol aj grafy, ako sú Slováci na energiách okrádaní.

    „Pýtam sa, prečo máme takýmto spôsobom predražené tieto sieťové odvetvia? Toto sú ceny pána Holjenčíka, ktorý to zariadil, aby sa aj sponzori a zakladatelia Smeru mohli na tomto obohacovať,“ povedal okrem iného Kollár.

    Zaujala tiež jeho drobná slovná prestrelka s Erikom Tomášom. Lídra Sme rodina nasrdilo, že Tomáš mu chcel skákať do reči.

    „Ja som vám neskákal do reči, potom dostanete možnosť a potom si odpovedajte. Teraz ale buďte ticho, teraz ja hovorím,spustil razantne Kollár, na čo mu spomínaný Erik Tomáš odvetil: „Nie ste môj otec, pán Kollár.

    Najmenej sa k slovu dostával štvrtý z partie Gábor Gál. Ten vyjadril spokojnosť s tým, že vláda konala vlastne ihneď, ako sa problém s vysokými cenami energií objavil.

    „Problém sme vyriešili a občania uvidia, že nebudú platiť viac,“ povedal Gál, ktorý mal v diskusii kravatu v straníckej oranžovej farbe. Podľa koaličného poslanca znamená časté zvolávanie mimoriadnych schôdzí dehonestovanie daného inštitútu.

    Ako ďalej dodal poslanec strany Most-Híd, premiér v utorok na schôdzu príde, avšak zároveň doplnil: „Či tam bude sedieť celý čas, je na zváženie.

    - Reklama -