Reuters píše o rýchlom víťazstve Číny nad americkým prezidentom. Očakáva ďalšie diplomatické bitky

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    Donald Trump uistil svojich čínskych náprotivkov, že bude rešpektovať politiku jednotnej Číny. „Čína sa správala pragmaticky a trpezlivo. Vynaložili sme veľké úsilie na urovnanie vzájomných vzťahov a vyplatilo sa to,” povedal Jia Qingguo, dekan Fakulty medzinárodných štúdií na Pekinskej univerzite. Náprave vzťahov napomohli rozhovory bývalého čínskeho veľvyslanca v USA Janga Ťie-Čche a súčasného Trumpovho poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna.

    Zdroj z okolia čínskej vlády agentúre Reuters prezradil, že kabinet nebral decembrové výroky Donalda Trumpa ako hrozbu, lebo išlo o výroky súkromnej osoby, ešte nebol prezidentom. Keby Trump rovnako hovoril aj po 20. januári, bolo by to vraj niečo iné. Potom by Čína prijala adekvátne opatrenia.

    Pre Peking to síce je víťazstvo, ale len veľmi malé. Medzi oboma krajinami zostáva mnoho trecích plôch. Či už ide o hroziacu obchodnú vojnu medzi oboma veľmocami, odlišný pohľad na riešenie situácie v Juhočínskom mori alebo na vzťah k Severnej Kórei. To sú body, ktoré budú na medzinárodnej scéne vyvolávať ďalšie napätie.

    Pre samotný Taiwan sa toho tiež veľa nemení. Tiež predchádzajúci prezidenti USA rešpektovali politiku jednotnej Číny a napriek tomu ostrov podporovali, napr. Dodávkami zbraní. Až čas ukáže, čo všetko sa medzi Spojenými štátmi a komunistickou Čínou ešte odohrá.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -