Ste extrémista, dostanete osem rokov. Nemecký sudca to politikovi spočítal za všetko

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Maik Schneider je členom krajne pravicovej Národnodemokratickej strany. Pred mesiacom nemecký ústavný súd rozhodoval, či by nebolo namieste stranu zakázať. Sudcovia nakoniec došli k názoru, že strana nemá dostatočný potenciál, aby dokázala zvrhnúť nemeckú demokraciu. Informuje o tom britská BBC.

    Schneider napriek tomu nemá pokoj. Extrémista stál pred súdom v Postupime, kde si vypočul trest za zapálenie obrovskej haly určenej pre migrantov. Počas požiaru nebol nikto zranený, štátu však vznikla škoda 3,5 milióna eur. Nemecký radikálny politik vyfasoval osem rokov natvrdo. Ďalších 18 mesiacov mu pridali za iné trestné činy.

    Dvadsaťdeväťročný Schneider sa počas súdneho pojednávania bránil, že nechcel nikomu ublížiť a hnala ho potreba vyslať politický signál. Jeho prvotným zámerom nebolo ani spáliť uvedenú budovu. Rovnako odmietol, že by konal zo xenofóbnych pohnútok.

    Postupimský sudca Theodor Horstkotter mal však iný názor. Usudzuje, že Schneider chcel vyslať jasne extrémistický odkaz. „Útok bol signálom pre utečencov, ktorý mal povedať: Nie ste tu vítaní, nie je tu pre vás miesto, nie ste tu v bezpečí,” poznamenal k rozsudku sudca.

    Celý článok v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -