O tomto sa veľa nehovorí. Islamisti v krajine susediacej s Ruskom robia doposiaľ nevídané veci

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Špeciálne operácie sa konali medzi 13. a 24. januárom v Almatinskej oblasti. “Operácie viedli k zastaveniu aktivít dvoch radikálnych skupín a šiestich stúpencov nábožensko-extrémistickej ideológie. Celkovo 15 ľudí bolo zadržaných pre podozrenie z propagandy terorizmu, plánovania teroristických činov, podnecovania náboženskej nenávisti a nelegálnej držby zbraní,” uviedol KNB RK vo vyhlásení.

    Podľa neho bezpečnostné zložky objavili počas razií päť granátov, symboly medzinárodných teroristických organizácií, ako aj knihy a nosiče dát s náboženským obsahom.

    Vlani v júni zaútočili islamisti v meste Aktobe na dva obchody so zbraňami a kasárne Národnej gardy. Zahynulo osem ľudí vrátane troch vojakov; desiatky ďalších utrpeli zranenia.

    KNB RK neskôr oznámil, že bezpečnostné sily zabili 18 útočníkov a deviatich zadržali. Kazašský minister vnútra Kalmuchanbet Kasimov uviedol, že títo teroristi dostávali inštrukcie z územia Sýrie.

    Pozorovatelia vtedy posledný vývoj v Kazachstane interpretovali aj ako pokus o “vyhodenie Eurázie do vzduchu z Kazachstanu”. Podľa agentúry RIA Novosti boli tieto udalosti “opakovaním scenára z Líbye z roku 2011 – len, na rozdiel od tejto severoafrickej krajiny, neúspešným”.

     

    - Reklama -