Zabíjali vlastné matky, otcovia vraždili synov. Nehovorte tomu Islamský štát, ide o Daeš. Vrcholný iracký politik hovoril o zverstvách džihádistov

    0
    Minister zahraničných vecí Irackej republiky Ibrahim Džafara (Autor: Jan Rychetský)

    „Prestaňte hovoriť Islamský štát, je to Daeš. Naozaj nemožno nazývať organizáciu teroristov štátom,“ apeloval minister zahraničia Iraku Ibrahim Džafara. Stalo sa tak v rámci prednášky Budúcnosť Iraku, ktorú v Černínskom paláci v Prahe usporiadal Ústav medzinárodných vzťahov. Hovorilo sa hlavne o Daeši, ktorý stále drží časť tretieho najväčšieho irackého mesta Mosulu.

    Filozofia smrti

    Za vyslovenie slova Daeš hrozia islamisti vyrezaním jazyka. Ide o skratku islamistickej organizácie al-Dawla al-Islamiya al-Irago al-Sham, čo extrémistov popudzuje, pretože akronymy nie sú v arabčine bežné a práve toto džihádisti vnímajú urážlivo. Zatiaľ čo daeš v arabčine nič neznamená, daes znamená osobu, ktorá niečo drví či pošliapava. „Štát má územie, suverenitu, vládu, parlament a tak ďalej. Daeš nič také nemá,“ dodal Džafara.

    Al-Káida útokom na USA 11. septembra 2001 dostala svet do novej etapy vojny proti terorizmu. Teraz prevzal štafetu práve Daeš. „Vyznávajú filozofiu smrti, zabíjania, mučenia a útokov na civilistov. Sú veľmi vynaliezaví v spôsoboch vraždenia. Niektorí teroristi zabili vlastné matky, pretože boli proti tomu, aby bojovali za Daeš. Naopak, sú známe prípady otcov, ktorí zavraždili vlastných synov, pretože sa nechceli stať džihádistami Daeša,“ vysvetlil.

    Špinavá bomba

    Ohľadom Daeša dostal minister aj požiadavku, aby objasnil, koľko je pravdy na správach, že sa džihádisti zmocnili v univerzite v Mosule štyridsiatich kilogramov uránových zlúčenín a budú tak schopní vyrobiť špinavú bombu. Ide o zbraň spôsobujúcu rádioaktívne zamorenie rozložením rádioaktívnych látok klasickou výbušninou. „Nemám informácie o uráne, ktorý by Daeš odcudzil. Avšak môžeme si byť istí, že keby sa džihádisti niečoho takého zmocnili, nebudú sa ostýchať to použiť,“ odpovedal.

    Podľa irackého ministra zahraničia bojuje proti Daešu v Iraku početná armáda, zložená zo zložiek ministerstva vnútra, domobrany a pešmergov. Pomáha jej množstvo poradcov. Medzi džihádistami sú Francúzi, Kanaďania, Američania, Austrálčania a mnoho ďalších národností. Iracká republika ich však neberie ako občanov týchto krajín, ale skôr ako všetkého schopné indivíduá.

    Vzťahy so susedmi

    Džafara je aj bývalý iracký premiér. Ako zdôraznil, súčasná vláda v Iraku komunikuje so všetkými vrstvami tamojšej spoločnosti a so susednými krajinami chce udržiavať dobré susedské vzťahy. Dokonca dvakrát spomenul, že aj keď tureckí vojaci naposledy v roku 2015 prekročili hranice v oblasti severného Iraku, čo odsúdili OSN aj Liga arabských štátov, snaží sa krajina zachovať s Tureckom dobré vzťahy. V Bagdade je stále turecký veľvyslanec.

    Šéf irackých diplomatov pochádza práve z Mosulu a zaspomínal si, aké to bolo kozmopolitné mesto. Teraz dúfa, že sa tam po vyhnaní Daeša vrátia utečenci a Mosul zas ožije. Vyzval aj zahraničné firmy, aby začali v Iraku opäť podnikať s tým, že Kurdistan je bezpečný a južný Irak je relatívne bezpečný. „Apelujeme na svet, aby prevzal časť zodpovednosti za obnovu vojnou zničených provincií,“ podotkol s tým, že Irak je kolískou ľudskej civilizácie a jeho kozmopolitnú kultúru treba zachovať.

    - Reklama -