Neúspešní žiadatelia o azyl ďalej sužujú Nemecko. Ich živobytie stojí obrovské peniaze

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Server denníka Die Welt priniesol informácie, že centrálna vláda Nemeckej spolkovej republiky v Berlíne chce ráznejšie pristúpiť k deportáciám neúspešných žiadateľov o azyl. Kabinet kancelárky Merkelovej plánuje zriadiť veľké azylové strediská, kde by boli neúspešní žiadatelia o azyl pod dohľadom, kým ich odošlú na nedobrovoľnú cestu späť domov.

    Poradenská firma McKinsey kancelárke radí, že by mala v tomto roku deportovať až 485-tisíc neúspešných žiadateľov o azyl. V roku 2016 sa podarilo vrátiť len asi 80-tisíc ľudí. Niektorí z nich odišli dobrovoľne, s finančnou kompenzáciou od nemeckej vlády. S tou počíta kabinet aj naďalej, ale nesmie byť príliš vysoká, aby nelákala ďalších migrantov do krajiny. Už teraz to vraj Nemecko stojí asi 90 miliónov eur.

    Vláda počíta s tým, že azylové centrum by vzniklo v každej spolkovej krajine, ale aj na centrálnej úrovni. Podľa spoločnosti McKinsey urýchlením deportácií Nemecko ušetrí. Spolkový úrad pre migráciu počíta s tým, že v maximálnej možnej miere urýchli rozhodovanie a odmietnutých žiadateľov o azyl ešte pribudne.

    V prvej polovici minulého roka vydalo Nemecko na zamietnutých žiadateľov asi miliardu eur. Spoločnosť McKinsey varuje, že tento rok sa môžu náklady na zamietnutých žiadateľov o azyl, ktorých sa nedarí vrátiť do ich vlasti, vyšplhať až na tri miliardy eur.

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -