Práca pre štát musí byť sexi. Pellegrini to myslí úplne vážne

    0
    Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

    Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini napísal komentár pre Hospodárske noviny, kde demonštruje žalostnú situáciu úradníkov, aj keď novinári poukazujú na ich benefity, tak podľa neho je realita iná.

    „Štátny zamestnanec. Úradník. Pomaly to znie ako nadávka. Mnohí štátni úradníci pracujú nie vždy v ideálnych podmienkach,“ sťažuje si podpredseda vlády. Úradníci musia pracovať v starých a ošarpaných budovách a technika nie je modernizovaná, lebo nemajú odvahu podpísať rekonštrukciu, ktorá by stála niekoľkodesaťtisíc eur, lebo na druhý deň by vyšiel kritický článok v novinách.

    Podľa Pellegriniho iba v inšpiratívnom prostredí sa dokážu podávať lepšie výkony. Ďalším problémom pre úradníkov je plat. „Druhým problémom sú tabuľkové platy. Zamestnanci, ktorí pracujú pre štát, rozhodujú o verejných zdrojoch, teda o našich peniazoch, často nie sú sami dobre zaplatení,“ pokračuje Pellegrini.

    Slabo zaplatených úradníkov tak preberá komerčný sektor a získať ich späť je problémom, lebo sú tu zle nastavené tabuľkové predpisy. Pellegrini si myslí, že „ak chceme fungujúcu štátnu správu, musíme sa začať otvorene baviť aj o platových podmienkach úradníkov. Ak by boli platení podľa výkonu a výsledkov, oddelili by sme zrno od pliev“.

    Prioritou štátu sa tak má stať, aby bol atraktívnejším zamestnávateľom pre tých najkvalitnejších ľudí. Preto sa podľa podpredsedu vlády podpísalo aj memorandum s troma vysokými školami, kde budú odchytávaní najlepší žiaci, aby pracovali pre štát.

    „Cieľom je, aby o niekoľko rokov slovné spojenie ´štátny úradník´ nebolo považované za hanlivé, ale aby pracovať pre štát bolo sexi,“ uzavrel Peter Pellegrini.

    - Reklama -