Trumpov zákaz imigrácie? Celý svet je na nohách, ale z Iraku zaznelo: My to schvaľujeme. A vítame

    0
    Prezident Kiska víta Irackých utečencov (Autor: SITA)

    Warda sa okrem iného domnieva, že Trump začne brať irackých kresťanov konečne do úvahy. „Všeobecne kritizovaný prezidentský dekrét, ktorý zakazuje prijímanie migrantov zo siedmich moslimských krajín a zároveň ohlasuje preferencie pre prenasledované menšiny, môže v dlhodobej perspektíve pomôcť blízkovýchodnom kresťanom, ktorí hľadajú bezpečie v zahraničí,“ poznamenal.

    Podľa jeho slov je interpretácia zákazu, ktorá opatrenia označuje ako zákaz pre moslimov, chybná. „Postaviť vec takto je pre kresťanov veľmi nebezpečné a zároveň to nezodpovedá pravde. Zákaz sa totiž týka všetkých obyvateľov menovaných krajín vrátane kresťanov a podobne prísľub, že budú zavedené zvláštne procedúry pre prenasledované menšiny, sa netýka len kresťanov, ale aj iných skupín, napríklad jezídov,“ uviedol Warda. Oceňuje, že americký prezident vníma existenciu kresťanov a iných náboženských skupín, ktoré potrebujú pomoc.

    Masové protesty proti Trumpovým opatreniam ho vraj iritujú. „Pýta sa, prečo odporcovia tohto dekrétu nemanifestovali skôr, keď Islamský štát zabíjal kresťanov a jezídov, a prečo administratívu Baracka Obamu ich osud nezaujímal. Zároveň ho prekvapuje predstava, že by náboženstvo nemalo hrať žiadnu rolu pri priznávaní azylu. Veď práve v dôsledku svojej viery prišli kresťania aj jezídovia o všetko,“ konštatuje server.

    V závere sa Warda sťažuje na skutočnosť, že kresťania boli diskriminovaní zo strany Spojených štátov a OSN pri rozdeľovaní humanitárnej pomoci. „Nedostali sme žiadnu podporu, hoci práve moje diecézy hostia najväčšiu komunitu vyhnaných kresťanov,“ uzavrel.

    Trumpovo exekutívne nariadenie, ktoré podpísal pred pár dňami, zakazuje dočasne vstup občanom siedmich prevažne moslimských krajín do USA. Opatrenie sa dotklo štátnych príslušníkov Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu. Prezident zároveň pozastavil na 120 dní americké programy prijímania utečencov. No minulý týždeň v piatok federálny sudca v Seattli James Robart rozhodol o dočasnom zablokovaní tohto dekrétu. Americké úrady preto začali občanov dotknutých krajín s platným vízom do krajiny opäť púšťať. Trump Robartovo rozhodnutie, samozrejme, kritizuje.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -