Robotníci, vy, ktorí ste volili Trumpa, teraz uvidíte. Tento miliardár korupciu rozhodne potláčať nebude, varuje profesor politológie

    0
    Donald J. Trump, 45. prezident USA (Autor: TASR)

    „Ľavicová politika identity a pocit bielej robotníckej triedy, že bola vytlačená na okraj, potom viedli k úspechu Trumpovej ,korupčnej‘ rétoriky,“ konštatuje server. Ako uvádza Rothstein, je rozhodne prekvapujúce, že rastúca nerovnosť v takmer všetkých kapitalistických trhových spoločnostiach sa nepremietla do viacerých hlasov pre ľavicu. „V krajine s obrovskou a zvyšujúcou sa ekonomickou nerovnosťou – prečo by ho mali podporovať ľudia, ktorí budú nepochybne z jeho politík ekonomicky stratoví?“ pýta sa Rothstein.

    Na otázku, prečo Trumpov program uspel, potom odpovedá, že jednou z možností je téma kvality vlády, ktorú podľa jeho názoru ľavica často zanedbáva. „Ľudia totiž pri rozhodovaní neberú do úvahy len konkrétneho politika, ale aj to, akí sú spokojní a ako vnímajú fungovanie vládnych inštitúcií,“ dodal.

    Dôvodom Trumpovho neočakávaného víťazstva bola podľa Rothsteina aj schopnosť získať masívnu podporu od historicky silnej bašty demokratov – teda bielej pracujúcej triedy s nízkym vzdelaním. Ale práve túto skupinu vraj Trumpovo vládnutie nakoniec najviac postihne.

    „Korupcia má mnoho foriem, od tej, povedzme, ,drobnej‘ až po ,značnú‘. To, prečo práve tá posledná rezonovala vo veľkej časti voličov v týchto voľbách, nie je ťažké vysvetliť. Množstvo súkromných peňazí, ktoré tečú a ovládajú politiku po rozhodnutí amerického najvyššieho súdu v roku 2010 spolu s explóziou lobingu, je dostatočnou muníciou pre tých, ktorí chcú tvrdiť, že systém je ,zmanipulovaný‘. Ale vzhľadom na Trumpove obrovské obchodné záujmy je tu len málo argumentov, ktoré by mohli hovoriť v prospech neho ako vhodného kandidáta na vyčistenie tohto systému,“ dodáva server.

    V závere potom Rothstein uviedol, že práve „politika identity“, ktorá bola vnímaná ako určité uprednostňovanie, viedla k úspechu Trumpovej volebnej kampane a jej korupčnej stratégie.

    Pôvodný text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -