Trump mi svojím správaním pripomína Stalina, odkazuje austrálsky vedec

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Trumpova administratíva minulý mesiac nariadila, že všetky dáta environmentálnej organizácie EPA pred tým, ako budú kdekoľvek uverejnené, musia byť najprv podrobené politickej kontrole poverenými úradníkmi. Podľa Finkelových slov toto nariadenie úplne popiera akúkoľvek logiku, píše britský the Guardian.

    Podľa Finkela táto snaha nového amerického prezidenta cenzurovať environmentálne dáta nápadne pripomína obdobnú snahu niekdajšieho sovietskeho diktátora Stalina, ktorý tiež cenzuroval a upravoval vedecké dáta. Podľa jeho slov ide o priamy útok na vedu v Spojených štátoch. Na vedeckom sympóziu v austrálskom meste Canberra vyzval zároveň svojich amerických kolegov, aby nepodliehali politickému tlaku a ostali nebojácni.

    V ZSSR pôsobil agrobiológ a experimentátor Trofim Lysenko, ktorý veril, že po sebe idúce generácie pestovaných plodín by mohli byť zlepšené tým, že budú vystavované správnemu prostrediu. Keďže Stalin veril, že po sebe idúce generácie sovietskych občanov by mohli byť zlepšené tým, že budú vystavované správnej ideológii, Lysenkova teória s plodinami sa mu pre podobnosť s jeho vlastnou teóriou tak zapáčila, že využil svoju moc, aby Lysenkovu teóriu podporil na úkor všetkých ostatných výskumov. Takže zatiaľ čo západní vedci sa opierali o fakty, evolúciu a genetiku, ruskí vedci, ktorí sa odmietali podriadiť neomylnosti Lysenkovej teórie, boli posielaní do gulagu, objasňuje Finkel na príklade z čias Sovietskeho zväzu, čím mu súčasný Trumpov postoj tak nápadne pripomína diktátora Stalina.

    Komunikačný riaditeľ Trumpovho tímu pri EPA Doug Ericksen povedal, že politická kontrola sa bude týkať aj obsahu na internetových stránkach federálnej agentúry EPA, vrátane podrobností a vedeckých dôkazov o globálnom otepľovaní, z ktorého sú obviňované človekom vytvárané emisie oxidu uhličitého.

    Biely dom sa pôvodne dištancoval od správy, že by mal údajne nariadiť organizácii EPA zastavenie vydávania správ a dát, prostredníctvom vyjadrenia tlačového tajomníka Seana Spicera. Vyjadrenia Ericksena sú však s týmto vyhlásením v rozpore, lebo ten priznal, že vydávanie akýchkoľvek informácií organizáciou EPA bolo dočasne zastavené za účelom preskúmavania ich práce.

     

     

    - Reklama -