To zaváňa škandálom. Slovák na misii OBSE na Ukrajine mal žartovať o zabití Benčíka

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Denník SME napísal, že slovenský pozorovateľ na misii OBSE na Ukrajine Martin Gutten, ktorý bol predtým vojak, mal vtipkovať o zabití blogera Jána Benčíka s ruským žoldnierom Máriom Reitmanom v Donecku. O kolegoch na misii mal ďalej hovoriť, že „nie sú Slovania, a teda nemajú dušu a svedomie“, ako píše denník.

    Benčíkovi mala byť ponúknutá aj policajná ochrana, avšak ten ju odmietol. Hoci ministerstvo zahraničných vecí nepotvrdilo, že tento človek má byť na misii, Benčík je presvedčený, že to tak je a že mu dokonca aj písal.

    Martin Gutten mal byť v armáde od roku 1993 do 2010. Podľa Benčíka má mať spomínaný vojak uvedené na svojom Facebooku: „Nudil som sa na dôchodku, tak som sa prihlásil a vzali ma – mám diplomatický pas, plukovníka v zálohe, imunitu a všetko hlboko v PI.“

    „Sme pripravení urýchlene konať,“ povedal pre SME hovorca ministerstva Peter Susko. Ministerstvo tak sľúbilo spomínané veci preveriť. Zároveň však nevysiela slovenských občanov na misiu OBSE, ale k internetovej prihláške dáva iba stanovisko.

    Podľa bezpečnostného analytika Jaroslava Naďa má prioritne konať tajná služba. „V tomto prípade ide, žiaľ, aj o zlyhanie tajných služieb,“ uzavrel Naď.

    Celý článok nájdete TU.

    - Reklama -