Ospravedlnia sa alebo bude z toho cirkus? Nemám sa ako, tvrdí Matovič. Nechajte sa prekvapiť, odkazuje Mazurek

    0
    Jozef Viskupič, Igor Matovič (Autor: TASR)

    Odporúčanie ospravedlniť sa udelil kotlebovcom mandátový imunitný výbor ešte v decembri minulého roka a to za to, že nazvali islam „satansko-pedofilným dielom diabla“ a „krutým, odporným a neľudským politickým systémom“. Obdobné odporúčanie dostal aj Matovič, ktorý prirovnal situáciu v parlamente k futbalovému zápasu v koncentračnom tábore, kde hrajú proti sebe židia a dozorcovia. Podnet na poslancov podal za ich „prehrešky“ predseda národnej rady Andrej Danko.

    Poslanci by sa mali ospravedlniť počas prvej tohtoročnej schôdze NR SR, ak tak neurobia, hrozí im pokuta až 1000 eur. Od Kotlebových poslancov však už skôr zaznelo, že na žiadne ospravedlnenie sa nechystajú a za svojimi výrokmi si stoja, a líder Obyčajných ľudí tvrdí, že počas schôdze sa ani nemá kedy ospravedlniť.

    „Kapitán Danko mi ponúkol oficiálne listom ako predseda národnej rady, že vytvorí priestor na tejto schôdzi na prípadné ospravedlnenie. V termíne som mu odpísal, že ďakujem za ponuku, že budem rád, keď ten priestor vytvorí. Nakoniec to prišlo na grémium a tam Bugár povedal, že v žiadnom prípade nie, iba cez procedurálny návrh,“ povedal Matovič pre Aktuality.sk.

    Procedurálne návrhy poslancov sa však podľa rokovacieho poriadku môžu týkať iba spôsobu prerokúvania veci alebo časového a vecného postupu rokovania NR SR. Podľa Matoviča teda, ak by využil na ospravedlnenie procedurálny návrh, by došlo k porušeniu zákona. Podľa predsedu koaličného Most-Híd však situácia zďaleka nie je taká dramatická, ako prezentuje Matovič. Podľa Bugárových slov sa procedurálny návrh zneužíval už viackrát a z toho sa nestrieľa. Podľa neho zároveň nemáme na ospravedlnenie iný inštitút.

    Bugár použil ako príklad situáciu z roku 2012, keď sa on sám pochytil v parlamente s poslancom Alojzom Hlinom. Výsledkom nakoniec bolo, že sa obaja páni jeden druhému ospravedlnili práve prostredníctvom procedurálneho návrhu.

    „Kým nevytvoria priestor, určite sa o tom baviť nebudeme,“ uzavrel na margo svojho ospravedlnenia Matovič. 

    “Nechajte sa prekvapiť,” reagoval Mazurek na otázku, ako to teda bude s ich ospravedlňovaním.

    - Reklama -