Peniaze požičali, ale nepriznali. Týmto poslancom hrozí pokuta

    0
    Peter Marček (Autor: SITA)

    Nezaradený poslanec Peter Marček, ktorý predtým kandidoval za stranu Sme Rodina – Boris Kollár, zabudol v majetkovom priznaní spomenúť pôžičku pre stranu.

    Hospodárske noviny píšu, že v majetkovom priznaní Peter Marček priznal len vlastníctvo obrazov. Teraz sa však vyhovára, že nie je viazaný zákonom o zverejňovaní majetku. Oponuje mu však Martin Poliačik zo SaS, ktorý je predseda výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. „Rád by som vedel, koho by človek takej pochybnej povesti ako pán poslanec chcel chrániť nezverejnením svojich záväzkov,“ povedal Poliačik pre Hospodárske noviny.

    Marček okrem iného tvrdí, že pôžičku, ktorú dal strane, ktorá sa predtým volala Soska, presunul na šéfa Borisa Kollára. Stalo sa to však až v roku 2016. Strana Sme Rodina tak ku koncu roka 2015 dlžila Marčekovi 27-tisíc eur.

    Nezaradenému poslancovi na základe tohto obvinenia môže hroziť pokuta v sume troch mesačných platov, v Marčekovom prípade by mohlo ísť až o sumu nad 2 640 eur. Podobnej chyby, akú spravil Marček, sa mal dopustiť aj Andrej Hrnčiar a jeho kolega Eduard Adamčík z Most-Híd. Obaja mali požičať strane Sieť až 170-tisíc eur. Chybu priznali, ale tiež sa im má venovať výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. 

    - Reklama -