Ak nemôžeme my k vám, tak ani vy k nám. Odkázal iracký parlament USA a schválil recipročné opatrenia, ktoré Američanov nepustia do krajiny

    0
    Iracký ľud by asi ťažko bol z Trumpových slov nadšený (Autor: TASR)

    Poslanci parlamentu Kámil Ghurajrí a Muhammad Saadún pre agentúru AP uviedli, že rozhodnutie zákonodarného zboru je pre irackú vládu záväzné. Dodali, že recipročné opatrenia odobrila väčšina poslancov. Bližšie podrobnosti o rozprave a hlasovaní o návrhu neboli bezprostredne známe.

    Nie je zatiaľ jasné ani to, na koho sa opatrenie schválené irackým parlamentom bude vzťahovať: či na americký vojenský personál, alebo na zamestnancov mimovládnych a humanitárnych organizácií, či na občanov USA, ktorí majú v Iraku podnikateľské aktivity. 

    Nie je jasný vplyv tohto opatrenia na spoluprácu oboch krajín v boji proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), a to najmä v súvislosti s prebiehajúcim oslobodzovaním mesta Mósul na severe krajiny.

    Americký prezident Donald Trump zaviedol v piatok 90-dňový zákaz vstupu do USA pre občanov siedmich krajín spájaných s islamským radikalizmom. Ide o Irak, Irán, Sýriu, Líbyu, Jemen, Somálsko a Sudán. Na štyri mesiace zároveň pozastavil program prijímania utečencov, aby poskytol príslušným orgánom čas na prehodnotenie bezpečnostných postupov i počtov prijímaných osôb. Americké úrady následne v súvislosti s dekrétom na letiskách zadržali či priamo z nich deportovali niekoľko stoviek ľudí.

    - Reklama -