Halal vraj nie je žiadnym pilierom islamu. Ide len o vymyslenú tradíciu, odkazuje moslimom nová kniha

    0
    Jedlo. Ilustračná fotografia (Autor: Facebook, Halal Food Festival Toronto)

    Nesúhlasí so zažitými názormi. Francúzska antropologička Florence Bergeaud-Blacklerová odmieta akceptovať tvrdenia, že jedenie halal jedla je akousi povinnou záležitosťou v živote moslimov.

    Ako spomína Bergeaud-Blacklerová vo svojej knižnej publikácii, halal trh zažil rozmach najmä v rozvinutých západných krajinách v dôsledku historických migračných vĺn.

    „Nedávny prieskum Montaigne Inštitútu ukázal, že až 40 % francúzskej moslimskej populácie si myslí, že konzumovanie halal jedla je pilierom islamu. To však nie je pravda,“ upozorňuje autorka.

    Kde je teda pravda? Akademička v tom má jasno: „Potravinový halal priemysel je produktom náhodného spojenia neoliberalizmu a neofundamentalizmu začiatkom 80. rokov minulého storočia. Tieto dve ideológie boli v tom čase na medzinárodnej scéne určujúce,“ myslí si. 

    Podľa francúzskej spravodajskej stanice FRANCE 24 možno za vzostup tradície halalu považovať rok 1979, konkrétne v Iráne pod vládou Ajatolláha Chomejního. 

    „Zakázal dovoz potravín z nemoslimských krajín. Najvyšší líder bol však po čase nútený prehodnotiť svoj zámer, keďže toto embargo viedlo k nedostatkom potravy,“ píše v predmetnom článku FRANCE 24.

    - Reklama -