Nesúhlasí so zažitými názormi. Francúzska antropologička Florence Bergeaud-Blacklerová odmieta akceptovať tvrdenia, že jedenie halal jedla je akousi povinnou záležitosťou v živote moslimov.
Ako spomína Bergeaud-Blacklerová vo svojej knižnej publikácii, halal trh zažil rozmach najmä v rozvinutých západných krajinách v dôsledku historických migračných vĺn.
„Nedávny prieskum Montaigne Inštitútu ukázal, že až 40 % francúzskej moslimskej populácie si myslí, že konzumovanie halal jedla je pilierom islamu. To však nie je pravda,“ upozorňuje autorka.
Kde je teda pravda? Akademička v tom má jasno: „Potravinový halal priemysel je produktom náhodného spojenia neoliberalizmu a neofundamentalizmu začiatkom 80. rokov minulého storočia. Tieto dve ideológie boli v tom čase na medzinárodnej scéne určujúce,“ myslí si.
Podľa francúzskej spravodajskej stanice FRANCE 24 možno za vzostup tradície halalu považovať rok 1979, konkrétne v Iráne pod vládou Ajatolláha Chomejního.
„Zakázal dovoz potravín z nemoslimských krajín. Najvyšší líder bol však po čase nútený prehodnotiť svoj zámer, keďže toto embargo viedlo k nedostatkom potravy,“ píše v predmetnom článku FRANCE 24.