Skončime s experimentom, ktorý Banskobystrickému kraju i Slovensku nič dobré nepriniesol, vyzýva Fico

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Predseda vlády SR Robert Fico napísal pre Hospodárske noviny komentár o fašizme. V úvode cituje spomienky pani Emílie Šurianskej, ktorá prežila fašistické besnenie v Kľaku a Ostrom Grúni. Premiér sa s ňou stretol osobne počas víkendu, keď sa konala spomienka na Krvavú nedeľu, jeden z najhorších vojnových zločinov v strednej Európe.

    Fico sa zároveň pustil do kritiky fašizmu. „Zlo, ktoré dnes fašizmus predstavuje, nie je vôbec plazivé, ako občas počúvame, ale úplne reálne.“ Podľa neho má toto zlo podobu rôznych výziev typu zoznamu zradcov a výzvu na vešanie, ktoré sa objavujú na sociálnych sieťach. Ale objavuje sa to aj na pôde parlamentu, kde prichádza k spochybňovaniu „fašistických zverstiev z čias druhej svetovej vojny. Má aj podobu zelených tričiek, ktorých majitelia sa pod rúškom zavádzania poriadku vo vlakoch priamo hlásia k ideológii, v mene ktorej sa na Slovensku pred 72 rokmi zabíjalo“, dodal Fico vo svojom komentári.

    Zároveň slovenský premiér vyzdvihol Slovenské národné povstanie, ktoré dokázalo zjednotiť odpor voči fašizmu, pričom spolu bojovali aj demokrati s komunistami, či Slováci s Rusmi a Francúzmi.

    „Nájdime aj dnes inšpiráciu v tomto spojení proti zlu. Aj dnes ho porazíme len tak, že odložíme vlastné animozity, povznesieme sa nad osobné spory a dokážeme podať i prijať podanú ruku,“ vyzýva predseda vlády.

    Pre Fica je však paradoxom, že práve v strede Slovenska vládnu „pohrobkovia fašizmu, ktorí sa svojimi skutočnými cieľmi nikdy netajili“. Zároveň vyzval demokratické politické strany k spoločnému boju proti fašizmu. „Spojme sa proti zlu, ktoré rastie a bujnie, ukážme dobrú vôľu, pokoru voči ľuďom i voči sebe navzájom a skončime s experimentom, ktorý Banskobystrickému kraju i Slovensku nič dobré nepriniesol,“ uzavrel premiér Robert Fico. 

    - Reklama -