Prípad Lipšicovej nehody nabral poriadny spád. Exposlanca obvinili. Vieme, čo mu hrozí

    0
    Dopravná nehoda Daniela Lipšica (Autor: Youtube/PLUS 7 DNÍ)
    Na webe televízie Markíza sa policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková vyjadrila, že vyšetrovateľ „vzniesol na základe zabezpečenej dôkaznej situácie, po vykonaní potrebných procesných úkonov, ako aj po dôslednom preštudovaní doručených výsledkov znaleckého posudku z odboru cestnej dopravy, obvinenie z prečinu usmrtenia 43-ročnému Danielovi z Bratislavy“. 
     
    Lipšic však uznesenie súdu o vznesení obvinenia údajne ešte nedostal do vlastných rúk a preto sa k veci nemôže vyjadriť. „Doposiaľ ani môjmu klientovi, ani mne ako jeho právnej zástupkyni nebolo doručené uznesenie o jeho obvinení,“ povedala pre TASR právna zástupkyňa bývalého poslanca a niekdajšia prokurátorka Eva Mišíková. 
     
    Daniel Lipšic zrazil 72-ročného pána Emila na Vajnorskej ulici v Bratislave 19. septembra minulého roka. Zraneného dôchodcu previezli po autonehode sanitkou do nemocnice, ale tam následkom zranení podľahol. 

    Zločin a trest

    Podľa Trestného zákona kto inému z nedbanlivosti spôsobí smrť, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky. Päťročný trest hrozí, pokiaľ sa čin stal závažnejším spôsobom konania alebo na chránenej osobe. V médiách sa objavila aj správa, že by exposlanec mohol za usmrtenie človeka pri autonehode skončiť vo väzení až na 12 rokov. 
     
    Uznávaný slovenský odborník na trestné právo profesor Jaroslav Ivor pre Parlamentné listy uviedol, že všetko je zatiaľ vecou vyšetrovania, ktoré vychádzalo z odborného posudku, ale ten nie je verejný vzhľadom na prebiehajúce konanie. Dvanásťročný trest však považuje za nereálny, lebo by muselo ísť o usmrtenie viacerých osôb a navyše pod vplyvom návykovej látky. 
     
    O závažnejšom spôsobe konania, teda porušení predpisov pri usmrtení alebo usmrtení chránenej osoby, čo v tomto prípade znamená osoby dôchodkového veku, profesor varuje. „To sa bude dať veľmi ťažko preukazovať, lebo on nevedel, či je tá osoba vyššieho veku,“ povedal pre PL Jaroslav Ivor. 
     
    Uznávaný profesor práva pripomenul, že všetko závisí od toho, čo znalci zistili v posudku, ale o tom môže podľa vlastných slov len špekulovať. „Ak by sa teoreticky stalo, že prekročil rýchlosť o 30 kilometrov za hodinu, tak to sa už považuje za porušenie dôležitej povinnosti, takže teoreticky by to mohol byť závažnejší spôsob konania,“ uviedol.
     
    „Určite to bude až na tri roky a v prípade, že sa preukáže závažný spôsob konania, ktorý by vyplýval z obsahu znaleckého posudku, tak to môže byť dva až päť rokov. Ďalšie odseky (trestného zákona o usmrtení) podľa mňa neprichádzajú do úvahy,“ povedal profesor Jaroslav Ivor pre Parlamentné listy.
     
    Po nehode sa Lipšic vzdal svojho poslaneckého mandátu. Na videozázname, ktorý sa dostal do médií ešte vlani, vidieť, ako bývalý poslanec národnej rady v rýchlosti zrazí muža a ten letí niekoľko metrov. Lipšic bol v čase nehody údajne na ceste pre nové šanóny, lebo mal priveľa dokumentov, ktoré sa mu hromadili s pribúdajúcimi prípadmi v advokácii. 
    - Reklama -