Matovič chce zákonom zobrať vojenské hodnosti politikom. „Ide o blbú reakciu na blbú akciu,“ reaguje analytik

    0
    Igor Matovič (Autor: Reprofoto: TA3)

    Predseda parlamentu a šéf strany SNS Andrej Danko mal podľa Denníka N získať v tichosti 21. septembra 2016 hodnosť kapitána v zálohe. Vymenovať ho mal minister obrany za SNS Peter Gajdoš.

    Okrem Danka sa povýšenia dočkal aj Fico, Maďarič, Jahnátek a Paška. Povýšenie malo ísť z rúk exministra Glváča, ktorý je najnovšie predseda poslaneckého klubu SMER-SD v parlamente.

    V prípade Pavla Pašku a Ľubomíra Jahnátka má ísť podľa nezaradeného poslanca Miroslava Beblavého o porušenie zákona, keďže v čase povýšenia mal Paška 58 rokov a Jahnátek 61. „Podľa zákona č. 570/2005 Z. z. o brannej povinnosti to však jednoducho nebolo možné. Podľa § 7 tohto istého zákona však branná povinnosť zaniká… 31. decembra kalendárneho roka, v ktorom dovŕšil 55 rokov veku,“ komentuje povýšenia Beblavý.

    Cez víkend dokonca nešla ani facebooková stránka Andreja Danka a ani strany SNS. Podľa oficiálneho stanoviska malo prísť k zmenám pravidiel a po nastavení majú byť stránky obnovené. Pravdepodobne išlo o reakciu na nenávistné a posmešné vulgarizmy na adresu predsedu parlamentu na sociálnych sieťach po tom, čo Andrej Danko povedal, že je hrdý, že je kapitán.

    Bozkávať výložky pred kamerami je trápne

    Politický analytik Ján Baránek si myslí, že nejde o nič iné iba o sebaprezentáciu. „Neviem, načo je Dankovi hodnosť kapitána, a k tomu preskočil osem hodností. Toto všetko by však ešte bolo v poriadku, ale bozkávať výložky pred kamerami, tak to je trápne, to si mohol odpustiť. Keby toto nerobil, tak aj celá tá mediálna kauzička by nabrala menšie obrátky. Nerozumiem tomu, čo chcel dať najavo týmito teatrálnymi gestami,“ povedal pre PL Baránek.

    Ako chybný krok vníma aj odstavenie facebookovej stránky Danka a strany SNS. „SNS nezvládla mediálnu komunikáciu, pričom ľudia to vnímajú tak, že toto bolo úplne zbytočné. Otázka je, prečo niekto potrebuje hodnosť kapitána v zálohe? Aby sa mohol chváliť? Okrem trápnej sebaprezentácie to na nič neslúži,“ dodal analytik.

    Matovič chce novelu zákona, ktorou by boli odobraté hodnosti politikom

    Dnes prišiel predseda strany OĽaNO Igor Matovič s návrhom novely zákona o brannej povinnosti upravujúcim udeľovanie vojenských hodností aktívnym politikom. Politici, ktorí získali vojenské hodnosti počas aktívneho pôsobenia v politike, by o ne mali automaticky prísť.

    „Predložíme novelu tak, že automaticky odoberie hodnosti, ktoré boli amorálne v posledných rokoch udelené aktívnemu politikovi. Naša novela sa bude týkať všetkých politikov, ktorí počas aktívneho pôsobenia v politike si nechali pofidérne zvýšiť vojenskú hodnosť. Všetkých ich zákonom degradujeme,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Novelou by sa teda mali anulovať rozhodnutia ktoréhokoľvek ministra, ktorý povýšil aktívneho politika.

    Poslanec Eduard Heger z hnutia doplnil, že návrh bude vychádzať z pravidiel, ktoré sú určené dnes pre aktívnych vojakov. „Chceme priniesť jednoznačné určenie, ako majú byť vojaci v zálohe povyšovaní. Pretože toto momentálne ošetrené nie je. Dôležité je, aby vojaci v zálohe neboli nejako preferovaní. Ak vojak v profesionálnej armáde môže byť povýšený nanajvýš o jeden stupeň, tak rovnako by to malo platiť aj pre vojakov v zálohe,“  vysvetlil Heger.

    Úspech pre schválenie tejto novely by však musel mať oporu aj u koaličných partnerov. Podľa Baránka to však neprejde. „To tiež nemá hlavu, pätu. Môže to navrhnúť, ale nie retroaktívne, lebo to by mu neprešlo. Ide o blbú reakciu na blbú akciu,“ dodal Ján Baránek pre PL.

    Poslankyňa za Most-Híd nerozumie, prečo to tak ľudí prekvapuje a irituje

    Vymenovanie Danka za kapitána považujú za problém aj kotlebovci. „Z nášho pohľadu je to absolútna dehonestácia všetkých poctivých vojakov, ktorí dlhé roky slúžia, či už na zahraničných misiách, alebo tu na Slovensku v slovenskej armáde. Pán Danko si z čistého papalášizmu prisvojuje tituly, ktoré mu jednoznačne nepatria, na ktoré nemá ani odborný, ani morálny nárok. Je to naozaj papalášizmus toho najhrubšieho zrna a urážka všetkých slušných ľudí,“ povedal Milan Uhrík za stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

    Milan Krajniak zo Sme rodina si však nemyslí, že by všetko vyriešila novela, ktorú navrhuje Igor Matovič. „Myslím si, že ide o zlyhanie tých, ktorí vyznamenania udelili, a tých, ktorí tieto vyznamenania prijali. Ide o zlyhanie ľudí, nie zlyhanie zákona,“ uzavrel Krajniak.

    Jediný, kto v udeľovaní hodností pre politikov nevidí problém, je poslankyňa za Most-Híd Edita Pfundtner. „Za seba môžem povedať, že sa čudujem záujmu médií. Pokiaľ viem, je to v zálohe a v rámci regúl, tak sa vlastne čudujem, že sa tým zaoberáme. Ja to vôbec nepovažujem za podstatnú informáciu. Pre mňa to nie je žiadna taká správa, ktorou by som sa chcela a mala zaoberať. Nerozumiem, prečo to ľudí prekvapuje a irituje,“ odpovedala prekvapená poslankyňa na naše otázky, čo si myslí o súčasnej kauze „kapitána Danka“.

    Sila rozkazu je viac ako zákon

    Minister obrany Peter Gajdoš dnes na tlačovej besede povedal, že svoje rozhodnutie nezmení. Zároveň dodal, že o rozkazoch sa v armáde nediskutuje.

    „Chcem zdôrazniť, že si za svojím rozhodnutím a rozkazom plne stojím a v žiadnom prípade ho nezmením. Pán predseda si odo mňa žiadne vymenovanie do hodnosti nepýtal. Nešlo o nič výnimočné,“ povedal Gajdoš a zároveň dodal, „armáda nie je o pocitoch, armáda je o rozkazoch. O rozkazoch sa nediskutuje. Sila rozkazu je viac ako zákon.“

    Autor: TASR, OS

    - Reklama -