Ďalší vojaci na hranici s Ruskom. Prichádza k obnoveniu studenej vojny?

    0
    Vojenský konvoj (Autor: SITA)

    Nórsko podľa The Independent  nasadilo stovky vojakov do odľahlej oblasti Finnarku, ktorá hraničí s Ruskom. Ide o súčasť plánu rozšíriť obranu v polárnom kruhu.

    Posilnená vojenská prítomnosť v ďalekom severe krajiny prichádza ako oživenie paktu zo studenej vojny medzi Spojeným kráľovstvom, Spojenými štátmi a Nórskom, keď mali monitorovať aktivity Moskvy na severe Nórska, v Nórskom a Barentsovom mori.

    Nasadenie vojakov je súčasťou plánu schváleného nórskou vládou na konci minulého roka 2016, ktorým sa výrazne zvyšujú výdavky na obranu.

    Nórska ministerka obrany Ine Marie Eriksen Søreide nazvala tento krok ako historický. Jej poradca Audun Halvorsen povedal pre The Independent: „My nepovažujeme Rusko ako priame vojenské ohrozenie, ale venujeme veľkú pozornosť vojenským aktivitám Ruska v najsevernejšej oblasti.“

    Veľká Británia a Nórsko sa tiež dohodli na nákupe nových námorných hliadkovacích lietadiel, konkrétne Boeing P-8 Poseidon, ktoré sú určené aj na vedenie protiponorkového boja. Minister obrany Veľkej Británie povedal, že takéto opatrenia pomôžu zintenzívniť spoluprácu s Nórskom v oblasti námorných hliadok.

    Takáto spolupráca má byť posilnená tým, že všetky tri krajiny budú prevádzkovať rovnaké lietadlá. Dohľad nad severným Atlantikom je tradične predmetom úzkej spolupráce s USA a Veľkou Britániou.

    Už v pondelok pristálo okolo 300 amerických vojakov v Nórsku, ktorí majú byť pripravení na polročné nasadenie. Je to prvýkrát od konca druhej svetovej vojny, čo mali zahraniční vojaci dovolené vstúpiť na nórske územie.

    Američania ostanú v Nórsku počas jedného roka, pričom sa tam vystriedajú dve várky vojakov.

    Taktiež má byť vypracovaný dlhodobý plán na zdôraznenie ďalšej spojeneckej účasti hlavne na severe Nórska. Z vládnych kruhov sa ozývajú pozitíva tejto akcie. „Amerika a Veľká Británia sú kľúčoví spojenci a my s nimi budeme udržiavať dlhodobé a úzke vzťahy. Spojenecké cvičenia v Nórsku sú tak na vzostupe,“ povedal poradca nórskej ministerky obrany.

    - Reklama -