Čarnogurský priamo a ostrejšie než kedykoľvek doteraz. Dzurinda zaťahuje Slovensko do konfliktu, vyhlásil

    0
    Ján Čarnogurský, advokát, bývalý slovenský premiér a minister spravodlivosti (Autor: Jozef Hübel)

    Ján Čarnogurský napísal pre Postoj.sk blog, kde reaguje na otvorený list 17 aktívnych politikov, ktorí sa rozhodli napísať Donaldovi Trumpovi. Tento list podpísal aj bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

    V liste zaslanému novozvolenému americkému prezidentovi píšu signatári, že hoci vítajú jeho zvolenie, napriek tomu ho varujú pred uzavretím dohody s Ruskom, tiež pred zrušením sankcií a pred samotným Putinom, ktorý nie je dôveryhodný.

    Čarnogurský poukazuje na to, že pred ôsmimi rokmi, keď sa stal Obama prezidentom a sľuboval, že zlepší vzťahy s Ruskom, tiež mu písali rôzni politici, aby to nerobil. Vtedy však bez Mikuláša Dzurindu. „Mikuláš Dzurinda asi vtedy nebol dostatočne medzinárodne známy a neprizvali ho ku podpisu. On sa cítil dotknutý a dodatočne pripojil svoj podpis,“ dodáva Čarnogurský.

    Podľa neho tento list svedčí o nedostatočnej kvalifikácii signatárov, lebo každý politik sa musí snažiť o zachovanie mieru pre krajinu, ktorú zastupuje. Ale obdobie Baracka Obamu a jeho politika mali tendenciu eskalovať napätie až do vojny s Ruskom. Toto riziko však môže zmiznúť tým, že Donald Trump hovorí, že bude schopný dohodnúť sa s Putinom.

    Signatári listu sa tiež zapríčinili o zanedbanie obrany svojej krajiny, keďže armády už viac nie sú schopné brániť hranice krajiny, napriek tomu ich posielajú do amerických vojen v zahraničí. Tento aspekt je viditeľný aj v slovenskej armáde. Trump práve toto kritizuje a hovorí, že Amerika nebude bezplatne brániť Európu.

    „Víťazstvo Donalda Trumpa v amerických prezidentských voľbách dokazuje, že americká spoločnosť je unavená z doterajšej konfrontačnej politiky aj voči Rusku a želá si zmenu. Dokazuje, že Američania už nechcú niesť ťarchu zbrojenia takmer proti celému svetu a veľkosť Ameriky vidia inak,“ pokračuje vo svojom komentári bývalý premiér Slovenska Ján Čarnogurský.

    Paradoxom je aj to, že na liste je podpis bývalého poľského ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského, ktorý bol v roku 2014 zdiskreditovaný v tlači, keďže bol odpočutý jeho rozhovor s iným politikom o tom, že poľsko-americké spojenectvo je bezcenné a škodlivé pre samotné Poľsko. Tento odposluch ho pravdepodobne vytlačil aj z najvyššej politiky.

    Čarnogurský si myslí, že „list vôbec nereflektuje najväčší problém Európy a síce vazalstvo voči Spojeným štátom. Museli ho pravdepodobne ukončiť americkí voliči“.

    Dzurinda zaťahuje Slovensko do konfliktu

    Osobitne je kritika smerovaná voči jedinému slovenskému signatárovi Mikulášovi Dzurindovi. „Dzurinda musí vedieť, že Slovensko dosahovalo najväčšie diplomatické úspechy pri podpore Ruska, EÚ a USA. Dokonca Lajčákovu kandidatúru na funkciu generálneho tajomníka OSN nepodporili USA a Británia, nie Rusko,“ pripomína Čarnogurský.

    Slovensko by nemalo opúšťať vyváženú pozíciu v medzinárodných vzťahoch a Dzurinda by nás nemal zaťahovať do tohto konfliktu. „Teraz Dzurinda opustil vyváženú pozíciu Slovenska v medzinárodných vzťahoch, podpísal protiruský a protiputinovský pamflet. Zaťahuje Slovensko do konfliktu, ktorý nie je nám vlastný,“ uzatvára bývalý premiér SR.

    - Reklama -