Od januára budú mať mnohí Slováci nárok na dlhšie dovolenky. Pozrite sa, či sa to týka aj vás

    0
    Dovolenková sezóna. Ilustračné foto. (Autor: TASR)

    Základná výmera dovolenky je na Slovensku 4 týždne plateného voľna. Po dovŕšení 33 rokov sa zvyšuje na 5 týždňov. Štátnym zamestnancom a zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme sa však tento rok zvýši ešte výraznejšie.

    Týmto zamestnancom sa dovolenka v novom roku zvyšuje v základe na 5 týždňov a zamestnanci starší ako 33 rokov budú mať nárok na 6-týždňový oddych. Učitelia, riaditelia škôl, športoví tréneri, majstri odborného výcviku a ďalší pedagogickí pracovníci sa tento rok dokonca môžu tešiť až na 9 týždňov plateného voľna. Vďačia za to kolektívnej zmluve vyššieho stupňa. Informuje Pluska.sk.

    „Kolektívna zmluva vyššieho stupňa sa vzťahuje na všetkých pedagogických aj nepedagogických zamestnancov škôl a tiež na súkromné, cirkevné a materské školy,“ uviedol Pavel Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

    Okrem nich si prilepšia aj vojaci, policajti, hasiči, úradníci v ministerstvách a ostatných štátnych úradoch, pracovníci Slovenskej informačnej služby, kancelárie Národnej rady SR, kancelárie prezidenta SR, kancelárie Ústavného súdu SR, kancelárie verejného ochrancu práv, komisára pre deti, komisára pre zdravotne postihnutých, Najvyššieho kontrolného úradu a všetkých súdov.

    Ďalej sa dlhšie dovolenky týkajú zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorými sú pracovníci štátnych úradov, organizácií vyšších územných celkov, miest a obcí a štátnych fondov.

    Rovnako dlhé dovolenky ako u nás, teda základných 20 dní, majú zamestnanci aj v susednom Česku či Maďarsku, ale napríklad aj v Bulharsku, Chorvátsku a Taliansku. V Rakúsku je to 5 týždňov a vo viacerých európskych krajinách vrátane Francúzska a Španielska majú zamestnanci nárok až na 30 dní dovolenky ročne.

    - Reklama -