Trump dostal otázku, či verí viac Putinovi alebo Merkelovej. Tipujte, ako odpovedal

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)
    S nástupom Donalda Trumpa do Bieleho domu sa vďaka predvolebnej rétorike republikána počíta s vylepšením vzťahov medzi Moskvou a Washingtonom. Nie je však jasné, či sa tak vôbec stane, napriek tomu, že sa nový prezident USA vyjadroval o Putinovi zatiaľ vždy len v dobrom. Teraz však nechce prezradiť, či šéfa Kremľa preferuje v zahraničnopolitickej spolupráci. 
     
    „Nuž začnem tým, že budem veriť obom, ale uvidíme, ako dlho to vydrží. Nemusí to vôbec vydržať dlho,“ uviedol Trump na otázku Sunday Times, či dôveruje viac nemeckej kancelárke Angele Merkelovej alebo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. 
     
    Napriek tomu, že má Trump podľa vlastných slov „veľký rešpekt“ voči Merkelovej, nesúhlasí s jej migračnou politikou, ktorú označil za „katastrofálnu chybu“. Naznačil dokonca, že útok na vianočné trhy v Berlíne bol priamym následkom Merkelovej politiky. 
     
    Čo sa týka Ruska, Trump pre Sunday Times povedal, že prehodnotí sankcie, ktoré USA zaviedli voči Moskve za jej angažovanosť v konflikte na východe Ukrajiny a anexiu Krymu. Dokonca uviedol, že „počet jadrových zbraní by mal veľmi podstatne klesnúť“. 
     
    „Rusko momentálne veľmi poškodzujú sankcie, ale myslím, že sa môže stať niečo, z čoho bude profitovať mnoho ľudí,“ povedal Trump na margo sankcií zavedených voči Rusku. 
     
    V rozhovore Trump okrem iného uviedol, že rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu sa nakoniec skončilo ako skvelá vec. Nastupujúci prezident Spojených štátov zopakoval svoj názor na Severoatlantickú alianciu, keď uviedol, že podľa jeho názoru je „zbytočná, pretože sa nestará o terorizmus“. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
     
    - Reklama -