ŠIALENÉ VIDEO Nevďačnosť migrantov nepozná hraníc. Nedostali hneď, čo chceli, zdemolovali hotel. Ministerstvo už hovorí o deportácii

    0
    Migranti v talianskom meste Ventimiglia (Autor: TASR)
    Taliani zachránili za minulý rok rekordných 181-tisíc migrantov, ktorí sa preplavili do Európy zo severnej Afriky cez Stredozemné more. V rozhovore pre denník La Stampa, na ktorý sa odvoláva talianska verzia portálu Local, to uviedol minister zahraničných vecí Angelino Alfano, ktorý v minulosti viedol rezort vnútra. 
     
    Pár dní po novom roku vypukol protest migrantov v ubytovni malého mestečka Cona neďaleko Benátok. Zomrela tam mladá 25-ročná žena z Pobrežia Slonoviny, ale príčina smrti nebola násilná. Smrť napriek tomu rozhnevala obyvateľov ubytovne a vypukli protesty. Migranti sa spolu s 25 zamestnancami, ktorých vzali ako rukojemníkov, zabarikádovali v zariadení a odmietali vyjsť. 
     
    Veci sa po pár hodinách policajného vyjednávania vrátili do normálu. Problém je podľa starostu Alberta Panfilia v tom, že do ubytovne určenej pôvodne len pre 15 ľudí umiestnili 1 500 migrantov, z ktorých väčšina býva v stanoch a v zime protestujú proti podmienkam, v akých žijú. Samotné mestečko Cona má pritom iba 190 obyvateľov. Tamojšiu ubytovňu pre azylantov otvorili v roku 2015, ale podľa starostu počet migrantov v nej vlani dramaticky stúpol.  
     
    Reakcia na protest bola takmer okamžitá a prišla rovno z vládnych kruhov. „Zachránili sme mnoho životov, ale nemôžeme dopustiť porušovanie pravidiel. Musíme urýchliť deportáciu,“ uviedol Alfano deň po proteste v mestečku Cona s tým, že pracuje na dohodách, ktoré by zredukovali počet migrantov prichádzajúcich do Európy z krajín severnej Afriky. 

    Protest nebol ojedinelý

    To, čo sa stalo v mestečku Cona po náhlom úmrtí jednej z obyvateliek zariadenia pre migrantov, nie je ojedinelý prejav nespokojnosti migrantov so životnými podmienkami, ktoré im ponúkajú talianske ubytovne. V preplnených zariadeniach po celom Taliansku žije podľa informácií agentúry Reuters až 135 000 ľudí čakajúcich na rozhodnutie azylových úradov. 
     
    Správy a videá, ktoré zachytávajú atmosféru talianskych štvrtí obývaných migrantmi, sa na internete objavujú aj so slovenskými titulkami a na svojich stránkach ich zdieľajú rôzne antiimigračné weby zo Slovenska aj Českej republiky. V jednom z nich žiadajú skupinky mužov tmavej pleti peniaze a iné oblečenie okrem toho, čo majú na sebe, ale sťažnosti smerujú najmä na preplnené ubytovanie. 
     
     
    „My sa nesťažujeme, chceme len to, na čo máme nárok,“ vraví jeden z mužov na videu, ktorého pôvod je vďaka mimoriadne zlej kvalite záznamu len veľmi ťažké overiť. 
     
    Na portáli YouTube sú aj ďalšie záznamy talianskych médií so slovenskými titulkami, ktoré ukazujú migrantov v nie práve najlepšom svetle. V jednom z videí s logom regionálnej televízie Verona sa migranti sťažujú na jedlo, ktoré im vraj nechutí. 
     
    Na otázku redaktora, čo robia celý deň, migranti odpovedajú, že sedia na námestí na lavičkách. Sťažnosti na oblečenie sa objavujú aj v tomto prípade. „Keď sem prídu, tak im kúpime úplne všetko nové. Oni to predajú a povedia, že sme im nič nedali,“ tvrdí starší muž vo videu.  
     
     
    Ešte z roku 2015 pochádza aj ďalší záznam z Talianska so slovenskými titulkami, ktorý sa dá nájsť na portáli YouTube. Na ňom skupinka migrantov nahlas demonštruje, v akých podmienkach musia v talianskom utečeneckom tábore žiť. Video v tomto prípade pochádza z dielne portálu YouReporter.it, ktorý patrí pod talianske noviny Corriere Della Sera
     
    Podobných záznamov je na internete oveľa viac a nechýbajú ani reakcie Talianov na nespokojných migrantov. Protesty krajne pravicových hnutí a ďalších odporcov migrácie sú podobne časté ako prejavy nespokojnosti azylantov. 
     
     
    - Reklama -