Le Penová obhajuje financovanie kampane z Ruska. Neváhala by vraj prijať peniaze od Britov či Američanov, keby jej prišla ponuka

    0
    Pod novým sloganom V mene ľudu (Au nom du peuple) sa Marine Le Penová pred novinármi pustila do obhajoby pôžičky deväť miliónov eur, ktorú si jej strana vzala od Prvej česko-ruskej banky v Moskve (First Czech Russian Bank). Líderka francúzskej antiimigračnej strany uviedla, že sa jednoducho musela obzrieť po sponzoroch mimo Francúzska, aby bola schopná udržať sa v súboji o Elyzejský palác. 
     
    Le Penová našla spojenca nielen mimo Francúzska, ale aj mimo západnej Európy. „Žijeme vo svete, ktorý je multipolárny, vo svete, v ktorom má každá krajina vlastný hlas a vo svete, ktorý je vyvážený,“ povedala prezidentská kandidátka Národného frontu. Portál French Election konštatuje, že Le Penovej slová sú takmer ozvenou toho, čo Vladimir Putin vyhlásil, keď vzťahy medzi USA, Európou a Ruskom ochladli pre zásahy Moskvy na Ukrajine a v Sýrii. 
     
    Čo sa týka samotného financovania Le Penovej kampane z peňazí moskovskej banky, nie je to podľa líderky Národného frontu nič iné než využitie príležitosti. „Ak by ktorákoľvek britská alebo americká banka ponúkla peniaze, vďačne by som ich prijala,“ zdôvodnila politička. 
     
    Le Penová dlhodobo podporuje prezidenta Vladimira Putina a je proti sankciám, ktoré voči Rusku zaviedli spoločne USA a EÚ v reakcií na údajné zapojenie ruských vojakov v konflikte na východe Ukrajiny. „Potrebujeme dialóg, dialóg medzi týmito dvomi národmi, ktorý je úctivý a umiernený,“ myslí si Le Penová. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -