Radikálne proti fajčiarom. Ministerstvo chce zakázať cigarety celej generácii

    0
    Ľudia si väčšinou dávajú za predsavzatia povrchné a viditeľné veci, akými sú napríklad prestať fajčiť. (Autor: SITA)

    Každý Rus narodený po roku 2015 sa môže s fajčením rozlúčiť, ak sa podarí rezortu zdravotníctva presadiť zmeny v zákonoch. Podľa člena ruskej parlamentnej komisie pre otázky zdravotníctva Nikolaja Gerasimenka je cieľ opatrenia, ktoré má počas jedinej generácie vyhladiť fajčenie v ruskej spoločnosti, „absolútne ideologicky korektný“.

    Radikálny odmietavý postoj voči fajčeniu je úplným obratom v zdravotníckej politike Ruska v porovnaní s tým, čo platilo ešte pred pár rokmi, keď sa v krajine dalo fajčiť doslova všade. Napriek ambicióznemu plánu však aj jeho predkladatelia priznávajú, že bude pravdepodobne nemožné zakázať predaj tabakových výrobkov celej generácii Rusov.

    Obavy navyše vyvoláva fakt, že v prípade zákazu legálneho predaja cigariet a tabakových výrobkov takému veľkému množstvu ľudí by to mohlo viesť k raketovému nárastu pašovania a predaju takýchto výrobkov na čiernom trhu.

    Kremeľ v reakcii na návrh ministerstva zdravotníctva uviedol, že zavedenie takéhoto zákazu predaja si vyžaduje dôkladné zvažovanie a konzultácie s ostatnými ministerstvami. Okrem nárastu kriminality by totiž takýto krok celkom isto popudil výrobcov tabaku, ktorým sa nepáčia ani súčasné snahy obmedziť fajčenie v ruskej spoločnosti.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -