CIA má pri ruských hraniciach agentov, aby zbierali informácie a trénovali vojakov

    0
    Ruský mobilný obranný raketový systém Bastion (Autor: ReproFoto: YouTube)
    Špeciálne jednotky USA majú v Pobaltí trénovať miestnych vojakov a pomáhať pri získavaní spravodajských informácií o pohybe ruských vojsk v blízkosti hraníc. NATO trvá na tom, že Rusko premiestňuje svoje jednotky príliš blízko k hraniciam členských krajín Aliancie, čím ich ohrozuje. Moskva však takéto obvinenia odmieta a tvrdí, že ide len o manévre a strategické presuny armády. 
     
    Dôvody, ktoré uvádza Kremeľ pri manévroch ruských vojsk, však Spojeným štátom ani členským krajinám Severoatlantickej aliancie nestačia a majú vlastný plán, ako sa pripraviť na prípadný vpád ruských vojsk do Pobaltia. Jeho súčasťou má byť najnovšie aj špeciálny tréning miestnych jednotiek. 
     
    V Litve, Lotyšsku a Estónsku už pôsobia údajne desiatky agentov CIA vycvičených tak, aby dokázali trénovať vojakov, ktorí by potom mohli ďalej spolupracovať s tajnými službami USA. V tomto prípade ide najmä o podávanie informácií o pohybe ruských jednotiek v oblasti. 

    Zúfalé volanie o pomoc alebo len planý poplach?

    Podľa šéfa operácií amerického Pentagónu, generála Raymonda Thomasa, baltické štáty zúfalo potrebovali pomoc pred potenciálnou ruskou agresiou. V Pobaltí totiž žije početná ruská komunita a panujú preto obavy, že by sa mohlo stať niečo podobné ako na Kryme, keď Moskva pripojila polostrov k federácii na základe výsledku referenda, v ktorom sa obyvatelia vyjadrili za návrat k Rusku. 
     
    „Sú z Ruska na smrť vydesení a sú v tejto otázke veľmi otvorení,“ uviedol generál Thomas v rozhovore pre New York Times. Pomoc zo strany amerických tajných služieb už potvrdilo aj litovské ministerstvo obrany, ktoré uviedlo, že v prípade zhoršenia bezpečnostnej situácie v regióne ponúkli Spojené štáty ďalšiu pomoc. 
     
    Ako sa vraví, niet dymu bez ohňa, a v tomto prípade to platí tiež. Rusko totiž tvrdí, že presuny armády v tesnej blízkosti hraníc pobaltských krajín sú len odpoveďou na zvyšujúci sa počet jednotiek NATO v Lotyšsku, Litve a Estónsku. 
     
    Spojené štáty spolu s ďalšími členmi Aliancie však trvajú na tom, že ide o ruskú agresiu, ktorá ich prinútila presunúť tisícky vojakov do krajín Baltského regiónu. Velenie špeciálnych jednotiek NATO potvrdilo, že pošle v nasledujúcich mesiacoch približne 4 000 vojakov do Poľska, Litvy, Lotyšska a Estónska. 
     
    Takéto presúvanie spojeneckých vojsk k hraniciam Ruska je podľa denníka the Independent najrozsiahlejšie od čias studenej vojny. Moskva vníma kroky NATO ako agresiu a tvrdí, že manévre a presuny vojsk na území Ruska sú len bežnými previerkami pripravenosti vojakov. „Máme suverénne právo prijať potrebné opatrenia na území Ruskej federácie,“ zdôvodnil Kremeľ presuny vojsk. 
     
    Vrásky robia Severoatlantickej aliancii v poslednom čase najmä masívne dodávky zbraní, jednotiek aj sledovacej techniky do Kaliningradskej oblasti. Práve v tejto ruskej enkláve, vtesnanej medzi Poľsko a Litvu, má totiž Rusko umiestnené aj rakety schopné zasiahnuť väčšinu veľkých miest západnej Európy vrátane Berlína, Paríža a Londýna. 
     
    Spojené štáty pritom nie sú jedinou členskou krajinou, ktorá reaguje na presuny ruského arzenálu a jednotiek. Do pobaltských krajín vyšlú tento rok svojich vojakov tiež Briti, Nemci, Kanaďania, a dokonca aj Dáni. Londýn posiela 800 z nich do Estónska a rovnakú destináciu majú aj vojaci z Dánska a Francúzska. Kanada zase posiela 450 vojakov do Lotyšska a Nemci poskytnú 600 vojakov Litve. 
     
    V porovnaní s ruskými manévrami sú však počty aliančných jednotiek v baltických krajinách len minimálne. Na najväčšom pozemnom vojenskom cvičení NATO sa vlani v Poľsku zúčastnilo 30 000 vojakov z členských krajín Aliancie, ktorí spoločne trénovali desať dní pre prípad ruskej agresie voči východoeurópskym štátom a štátom Pobaltia. 
     
    Moskva pri svojom najväčšom vojenskom cvičení vlani zmobilizovala 120 000 vojakov, ktorí celý mesiac trénovali na južnej hranici Ruska, a na jeseň sa prvé novodobé vojenské cvičenie ruskej armády konalo aj na Krymskom polostrove. 
     
    - Reklama -