Šokujúce zistenie. Týmto krajinám hrozí finančná katastrofa a bežní ľudia môžu hladovať

    0
    Slzotvorný plyn medzi demonštrujúcimi v Caracase (Autor: ReproFoto: youtube/CCTV English)

    Grécko, Ukrajina, Argentína, Venezuela. Nie, to nie je zloženie jednej zo základných skupín na futbalových MS. Tieto štáty sa ocitli, žiaľ, v ďaleko nezávideniahodnejšom rebríčku.

    Hovorí sa, že o peniaze ide až v prvom rade a pri spomínaných štátoch platí toto tvrdenie dokonale. A len pre úplnosť k dvojici európskych aj juhoamerických zástupcov pripočítajme ešte stredoamerický štát Belize a „vybranú“ spoločnosť máme kompletnú.

    Portál Finweb zverejnil zoznam pätice krajín, ktorým hrozí v roku 2017 štátny bankrot a práve menované štáty majú podľa zostavovateľov najväčšiu šancu, že najbližší rok prinesie ich ekonomikám nepríjemné správy.

    „Dôvodov, prečo štát skončí bankrotom, je viacero. Vo všeobecnosti možno povedať, že ide o krajiny, ktoré mali smolu na zlé hospodárske a ekonomické riešenia vlastnej vlády,“ píše na svojej stránke Finweb. 

    Prednedávnom poskytla Parlamentným listom exkluzívny rozhovor aj grécka veľvyslankyňa na Slovensku Maria Louisa Marinakisová, ktorá v rozhovore čelila aj otázkam o zlej ekonomickej kondícii svojej vlasti.

    „Rok 2016 bol pre grécku ekonomiku pozitívny. Znamenal totiž návrat našej ekonomiky k rastu. Hlavne v druhom a treťom štvrťroku ekonomika zaznamenala rast HDP o 0,53 %. Ďalší rast očakávame aj v rokoch 2017, 2018 a 2019 s hodnotami od 2,7 % do 3,1 %,” vravela tesne pred Vianocami Marinakisová.

    Celý rozhovor TU

    Predmetný článok Finwebu však spomína, že Grécko už aj v minulosti zbankrotovalo niekoľkokrát.

    A okrem toho: „Grécko v posledných rokoch pred bankrotom zachránila Európska únia. Verejný dlh predstavuje približne 170 percent HDP, čo je zhruba 26-tisíc dolárov na obyvateľa. Krajinu navyše trápi vysoká nezamestnanosť a to, že jej občania si musia pre pôžičky od Únie uťahovať opasky.“

    Svoje skúsenosti so štátnym bankrotom má takisto aj Argentína. Krajina tanga ekonomicky skolabovala napríklad v roku 2002.

    „HDP Argentíny klesol v období medzi júnom 2001 až júnom 2002 o 13,5 %, pričom posledný polrok išlo dokonca o rekordný prepad 16,5 %. Toto drasticky ovplyvnilo (ne)zamestnanosť spolu s príjmovou zložkou a malo za následok dramatický nárast chudoby,“ písal takmer pred pätnástimi rokmi denník Le Monde diplomatique.

    Zostáva len veriť, že v tejto nemilej predpovedi sa budú odborníci mýliť.

    - Reklama -