Nemecko: Kúpim si osem áut a naložím do nich bomby… Tešil sa podnikavý Sýrčan. Policajti dostali pucung za nevhodné slovo

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    „Teror sa blíži,“ začína svoj článok Bild. Špeciálna policajná jednotka v sárskom Burbachu zatkla tridsaťosemročného Sýrčana podozrivého z prípravy teroristického útoku s pomocou výbušnín umiestnených v automobiloch. Informácie o plánovanom útoku získal Spolkový kriminálny úrad.

    Z plánovania útoku je podozrivý Hasan A., ktorému bol udelený azyl. Do Nemecka dorazil v roku 2014 v jednej z migračných vĺn. Od augusta 2016 žije s ďalšími azylantmi v Burbachu. Hasan bol podľa informácií polície v kontakte s Islamským štátom a mal k dispozícii až 180-tisíc eur na nákup vozidiel, ktoré neskôr plánoval odpáliť s pomocou výbušných zariadení. „Plánoval kúpiť osem vozidiel, každé za 22 500 eur, a do každého z nich hodlal umiestniť 400 až 500 kilogramov výbušniny. Takéto vozidlo chcel zaparkovať na miesto s veľkou koncentráciou ľudí,“ píše denník.

    Sársky minister vnútra Klaus Bouillon pochválil políciu za rýchlu a skvele vykonanú prácu. Podozrivého muža lokalizovala a zatkla v priebehu niekoľkých hodín. Zdá sa, že Sýrčan pochádza pôvodne z Damasku, kde mal pred vojnou kaderníctvo. V tejto chvíli sedí vo väzbe. Muž priznáva, že bol v kontakte s Islamským štátom, ale odmieta, že by plánoval teroristické útoky v Nemecku. Peniaze, ktoré mali údajne slúžiť na nákup automobilov, chcel podľa vlastných slov poslať rodine do Damasku, aby jej pomohol v ťažkých časoch.

    Nemecké médiá aj politici si všeobecne pochvaľujú, že polícia dokázala pri silvestrovských oslavách zabrániť tomu najhoršiemu, a v celej krajine tak prebehlo vítanie nového roka pokojne a dôstojne. Ako však uvádza bavorský denník Augsburger Allgemeine, rozhodne to neplatí pre celé Nemecko. Priamo v Slobodnom štáte Bavorsko spáchali mladí migranti z krajín Blízkeho východu niekoľko trestných činov, ktoré silvestrovské oslavy posunuli do trochu iného svetla.

    „Ako najbrutálnejší sa javí násilný útok irackého migranta, ktorý dobodal vreckovým nožom svojho sýrskeho kolegu v Augsburgu v štvrti Oberhausen. K podobnej situácii došlo v jednom z tunajších parkov. Na diskotéke v centre mesta potom pripomenuli minuloročné oslavy v Kolíne nad Rýnom traja mladí Afganci, ktorí obťažovali dve osemnásťročné dievčatá. Obchytkávali ich a dožadovali sa sexuálneho styku,“ referuje denník.

    K šokujúcemu incidentu došlo aj v jedenásťtisícovom Gaimersheime, ktorý sa nachádza asi osemdesiat kilometrov od Augsburgu. Podľa denníka Rheinische Post sa v tamojšom supermarkete zapálil devätnásťročný žiadateľ o azyl z Afganistanu. Mladík si kúpil benzín na čerpacej stanici, ktorým sa neskôr zapálil priamo pred zrakmi zaskočených kupujúcich. Motív jeho činu zatiaľ nie je polícii známy, ale vyšetrovatelia u muža našli nôž. Údajne ním však nikoho neohrozoval.

    V samotnom Kolíne nad Rýnom prebehli silvestrovské oslavy pokojne, hoci to bol dôsledok nadštandardného nasadenia polície. Tá kontrolovala totožnosť asi tisícky mužov zo severnej Afriky, ktorí sa do Kolína dopravili vlakom. Mnohí z nich boli zadržaní a poslaní vlakom späť, odkiaľ prišli. Polícia po skúsenostiach z vlaňajška ani neskrývala, že podozrivých si vytipovala podľa ich rasového pôvodu.

    Túto prax však ostro kritizujú ľavicoví politici zo strany Zelených. Policajti na Twitteri použili pre skupinu zadržaných osôb názov „Nafris“, čo považujú Zelení za diskriminačné. V prvom rade sa však pozastavujú nad tým, prečo policajti a priori kontrolovali totožnosť osôb na základe ich rasového pôvodu. S týmto názorom súhlasí vo svojom príkladne politicky korektnom komentári aj šéfredaktor denníka Süddeutsche Zeitung Heribert Prantl. „Kontroly sú nutné, ale používať také slová je nevhodné.“

    Celý článok si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -