Vo Veľkej Británii skontrolovali 2 028 utečeneckých „detí“ a zistili niečo veľmi znepokojujúce

    0
    Sýrsky chlapec s malou sestrou čakajú v tranzitnom tábore v Macedónsku na prevoz do Rakúska (Autor: SITA)

    Pred niekoľkými týždňami bol zrovnaný so zemou nelegálny tábor migrantov v severnom Francúzsku v Calais zvaný Džungľa. Veľká Británia prisľúbila, že prijme niekoľko utečeneckých detí, ktoré po Európe putujú bez rodičov. Detských migrantov ostrovné kráľovstvo prijímalo aj v minulých rokoch. Mnohí migranti však klamú o svojom veku, aby sa dostali na ostrov a získali výhody plynúce zo sociálneho systému.

    Sociálni pracovníci, ktorí testujú vek utečencov, zistili, že utečencov-klamárov možno nájsť v rôznych kútoch krajiny. V rokoch 2013 až 2014 a 2015 až 2016 bolo preverených približne 2 028 migrantov, ktorí tvrdili, že majú len sedemnásť rokov. U 465 z nich bolo preukázateľne zistené, že klamali o svojom veku. Niektorí v skutočnosti onedlho oslávia tridsiate narodeniny. Títo klamári pritom mohli spôsobiť obrovské problémy, keby sa ocitli v opatrovateľských zariadeniach alebo v rodinách. V ostatných rokoch počet mladistvých žiadateľov o azyl v Británii významne narástol. V roku 2012 ich bolo podľa britskej vlády asi 1 125, zatiaľ čo v roku 2016 ich už bolo 3 253.

    Britský konzervatívny politik David Davies preto znovu volá po zubných kontrolách pre migrantov, ktorí o sebe síce tvrdia, že ešte nemali osemnásť rokov, ale už na prvý pohľad sú vraj starší. Zákonodarca si v minulosti za svoje slová vyslúžil kritiku, ale odmietol sa ospravedlniť. Aktuálne zverejnené údaje mu vraj dávajú za pravdu a migranti by podľa jeho názoru mali podstupovať zubné testy.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -