Slováci – národ holubičí. Pochvala či výsmech od „bratov“?

    0
    slovenská vlajka (Autor: TASR)

    To, že realita je veľakrát iná, ako si ju ľudia vo svojich mysliach „maľujú“, je rokmi overená prax. A nič to nemení ani na vnímaní toho-ktorého národa, respektíve etnika. 

    Vo všeobecnosti sa napr. južanským národom vytýka slabšia organizovanosť a systémovosť, naopak, ako pozitívne bývajú hodnotené družnosť a srdečnosť tamojších ľudí. Naproti tomu, národy na severe Európy sú vnímané skôr negatívne v zmysle dobrosrdečnosti a prívetivosti. Na druhej strane sa im za plus dávajú zvýšená serióznosť a spoľahlivosť.

    Je to však skutočne tak alebo sa riadime len podľa vopred nalinkovaných názorov?

    V ankete výskumného centra Pew, ktorého výsledky citoval prestížny magazín Economist, občania osmičky členských krajín EÚ (Briti, Nemci, Taliani, Francúzi, Taliani, Španieli, Gréci, Česi, Poliaci) hodnotili vlastnosti európskych štátov, respektíve ich obyvateľov.

    V troch hlavných kategóriách mali respondenti určiť, ktorý národ je najviac, respektíve najmenej súcitný, arogantný a dôveryhodný.

    A práve v jednej z kategórií obsadili Slováci prvú priečku. Naši susedia z Českej republiky nás označili na najpokornejší národ v Európe.

    Ako píše v predmetnom článku Economist: „Slováci nevedia, či majú byť (ticho) hrdí, alebo mierne zmätení z toho, že boli určení najpokornejším národom od svojich väčších susedov a niekdajších krajanov z Českej republiky,“ pripomína spoločnú históriu Economist. 

    Najviac však, logicky, bodovali veľké európske národy ako Nemecko, Francúzsko či Veľká Británia.

    „Nemci v ankete obsadili obe miesta – stali sa najviac aj najmenej dôveryhodnými. Je to pravdepodobne aj z dôvodu, že medzi účastníkmi ankety boli aj staršie ročníky, trpko spomínajúce na druhú svetovú vojnu, no aj mladšie, ktoré vnímajú Nemecko už trochu inak,“ uvádza vo svojom článku portál Aktuálne.sk.

    - Reklama -