Rusko vracia úder. Takto odpovie na sankcie USA

    0
    Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (Autor: TASR)

    Obama uvalil vo štvrtok na Rusko nové sankcie ako odvetu za údajné zasahovanie do prezidentských volieb v USA. Americké ministerstvo zahraničných vecí súčasne nariadilo odchod 35 diplomatov z ruského veľvyslanectva vo Washingtone a konzulátu v San Franciscu.

    “Takéto kroky nemôžeme ponechať bez odpovede. Reciprocita je zákonom diplomacie i medzinárodných vzťahov,” vyhlásil dnes Lavrov. 

    Rusko bude musieť opustiť 31 amerických diplomatov pôsobiacich na veľvyslanectve Moskve a štyria pracujúci na konzuláte v Petrohrade. Všetci budú označení za neželané osoby. 

    Americkému diplomatickému personálu má byť tiež – v reakcii na obdobný krok USA – zamedzený prístup k letnej dovolenkovej rezidencii a k skladovým priestorom neďaleko Moskvy. 

    Lavrov zdôraznil, že ide len o návrhy, ktoré ešte musí oficiálne schváliť ruský prezident Vladimir Putin.

    Ruskí predstavitelia popierajú obvinenia Obamovej vlády, že sa ruská vláda pokúšala prostredníctvom hackerských útokov ovplyvniť prezidentské voľby v USA. Americké tajné služby dospeli k záveru, že cieľom Ruska bolo pomôcť k víťazstvu Donaldovi Trumpovi, čo on sám označil za absurdné.

    - Reklama -