Odchádzajúci Obama dal Rusku svoju poslednú ranu. Moskva aj Trump reagujú

    0
    Hillary Clintonová a Barack Obama (Autor: TASR)

    Trump takto po prvý raz naznačil, že berie obvinenia z ruského zasahovania, ktoré predostreli americké tajné služby, vážnejšie než počas svojej predvolebnej kampane, keď ich odmietal. Podľa RFE/RL tak reaguje na tlak republikánskych lídrov, ktorí sa dovolávajú tvrdšieho postoja Washingtonu voči Moskve v budúcnosti.

    Prezident USA Barack Obama vo štvrtok nariadil opatrenia, na základe ktorých bolo z krajiny vyhostených 35 ruských diplomatov a voči Rusku uvalené nové, bezprostredne nespresnené sankcie. Biely dom obviňuje ruské tajné služby z ilegálneho získania e-mailov členov Demokratickej strany, čo malo ovplyvniť voľby v prospech Trumpa.

    Moskva ústami kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova vyjadrila poľutovanie nad dnešným uvalením daných reštriktívnych opatrení Obamovou administratívou, pričom zvažuje i odvetné kroky. Peskov zároveň označil zahraničnú politiku šéfa Bieleho domu za “nepredvídateľnú” a “agresívnu”.

    “Takéto kroky americkej vlády, ktorá bude v úrade už iba tri týždne, majú za cieľ dve veci: uštedriť ďalšiu ranu rusko-americkým vzťahom, ktoré sú už aj tak dosť chabé, a podkopať zahraničnú politiku prichádzajúcej administratívy novozvoleného prezidenta,” uzavrel hovorca Kremľa. 

    - Reklama -