Tak vraj to bola pravda. Britská kráľovná sa v súkromí jasne vyjadrila pre odchod krajiny z EÚ

    0
    Kráľovná Alžbeta II. (Autor: Youtube: Reprofoto/Theytrebel)

    Keď v marci publikoval bulvárny denník The Sun titulok v znení Kráľovná podporuje brexit, vyvolalo to vo Veľkej Británii značné pobúrenie. Najmä priaznivci zotrvania krajiny v Európskej únii tvrdili, že si denník všetko vymyslel. Údajné tvrdenie kráľovnej v tom čase rozhodne poprel tiež Buckinghamský palác. Teraz sa však zdá, že bulvárny denník mal dobré informácie a kráľovná minimálne v súkromí svoje sympatie pre brexit skutočne vyjadrila.

    Informácie denníka The Sun teraz potvrdila tiež redaktorka BBC Laura Kuenssberg v rozhovore pre BBC Radio 4. „Jeden môj zdroj mi vtedy prezradil, že kráľovná podporuje brexit. Rozhodla som sa však túto správu nepustiť do sveta, lebo som ju nemala potvrdenú z ďalšieho zdroja,“ cituje denník Guardian redaktorku BBC s tým, že verejnoprávne britské médium všeobecne vyžaduje, aby bola každá takáto správa potvrdená aspoň z dvoch zdrojov.

    „V neformálnom rozhovore mi jeden z mojich kontaktov povedal, že kráľovná sa v súkromnom rozhovore zverila, že by mala Veľká Británia opustiť Európsku úniu. Pri obede mala povedať, že nevidí dôvod, prečo by nemala krajina odísť z EÚ,“ uviedla britská novinárka a potvrdila tým tak fakticky deväť mesiacov starý článok The Sun. Bulvárny denník vtedy uvádzal, že sa tak stalo pri obede s podpredsedom vlády Nickom Cleggom na zámku Windsor.

    Informácie denníka The Sun však vtedy poprel aj samotný Clegg, ktorý tak zrejme urobil len preto, aby bola zachovaná zažitá tradičná nestrannosť kráľovnej v politických otázkach. Clegg konštatoval, že si na takýto rozhovor nemôže spomenúť a odkázal médiá na vtedajšieho ministra spravodlivosti, ktorý sa stretnutia s kráľovnou tiež zúčastnil. Nedávny uchádzač o funkciu predsedu konzervatívcov sa však k celej kauze nechcel vyjadrovať.

    „Keď som sa to dozvedela, bola som úplne zaskočená. Bohužiaľ, mala som k dispozícii len jeden zdroj. Snažila som sa potom túto záležitosť potvrdiť ešte z iného zdroja, ale nepodarilo sa mi to. Hovorila som si však, že sa to aj tak dostane von,” uviedla Kuenssberg k dôležitej téme, ktorá stále hýbe Veľkou Britániou. Najmä potom, ako najvyšší súd fakticky vyhlásil referendum za neplatné, keď nariadil, že ho musia ešte potvrdiť v hlasovaní poslanci.

    - Reklama -