Kto je najväčšou hrozbou na svete? Možno vás to prekvapí, ale Rusko to vraj nie je

    0

    Ben Rhodes hrá jednu z kľúčových rol v administratíve Baracka Obamu. Vyjednával napríklad zlepšenie vzťahov s Kubou a snažil sa americkej verejnosti predstaviť výhody medzinárodnej dohody s Iránom. A hoci sa Rhodes chystá opustiť Biely dom, lebo 45. prezident USA Donald Trump si privedie vlastných poradcov, Rhodes dáva jasne najavo, že nemieni naďalej zahraničnú politiku Spojených štátov pustiť zo zreteľa.

    V rozhovore pre arabskú televíziu poradca pre strategické otázky Rhodes okrem iného prezradil, že Obama po nástupe do úradu nepočítal s tým, že by rozmiestnenie amerických vojenských síl udržiaval v takom rozsahu ako jeho predchodca vo funkcii George W. Bush. Rovnako tak Obama nerátal s výraznejším vojenským angažmá v Sýrii. Vojenská intervencia vraj rozhodne nebola jedným z prvých plánov Baracka Obamu v tejto krajine.

    Rhodes nepovažuje za chybu ani Obamovo rozhodnutie neangažovať sa významne v Sýrii ani v okamihu, keď tu došlo k použitiu chemických zbraní. Dlho totiž nebolo jasné, kto chemické zbrane použil.

    Rhodes nespúšťa zo zreteľa ani situáciu na Ukrajine. Obsadenie Krymu ruskou armádou proti vôli ukrajinskej vlády rozhodne nepovažuje za akceptovateľný krok. Myslí si však, že z dlhodobého hľadiska predstavuje oveľa väčšiu hrozbu Čína. Rusko predstavuje bezprostrednú hrozbu pre stabilitu medzinárodného poriadku. Čína je však oveľa silnejšia krajina a je navyše v takej pozícii, že môže súťažiť so Spojenými štátmi tak, ako Rusko nemôže,” verí Rhodes.

    - Reklama -