Krutosť islamistov prekročila ďalšiu hranicu. Nakrútili na video upálenie dvoch tureckých vojakov zaživa

    0
    Militanti z Islamského štátu (Autor: SITA)

    Na videu je vidieť, ako džihádista vyťahuje dvoch uniformovaných mužov z klietky, následne ich zviaže a zapáli. K slovu sa predtým dostanú i vojaci, ktorí povedia aj svoje mená. Muž potom po turecky slovne útočí na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vyzýva na “zničenie” jeho krajiny.

    Po zverejnení videa boli v Turecku zablokované sociálne siete. Vláda k takémuto kroku pristupuje pravidelne najmä po spáchaní teroristických útokov. Pravosť záznamu nebolo možné nezávisle overiť. Turecká vláda sa k nemu zatiaľ nevyjadrila.

    Ankara v novembri potvrdila, že stratila kontakt s dvoma svojimi vojakmi, ktorí bojovali v Sýrii. Či ide o mužov zo záznamu, nie je známe. Tureckí vojaci v rámci operácie nazvanej Štít Eufratu vstúpili do Sýrie 24. augusta, pričom podporujú protivládnych sýrskych povstalcov. Ich cieľom je vytlačiť z prihraničnej oblasti džihádistov z IS i kurdské milície.

    Počas operácie už zahynulo najmenej 38 tureckých vojakov. Najväčšie straty utrpela turecká armáda 21. decembra, keď v bojoch o mesto al-Báb, ktoré ovládajú extrémisti z IS, zahynulo 16 vojakov.

    - Reklama -