Trump udrel. Chce vetovať rezolúciu OSN

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    “Rezolúcia ohľadne Izraela, ktorá je zvažovaná v BR OSN, by mala byť vetovaná,” vyhlásil Trump. “Ako USA už dlho tvrdia, mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi prinesie len priame vyjednávanie medzi týmito stranami, a nie kladenie podmienok zo strany OSN. Tie stavajú Izrael do veľmi biednej vyjednávacej pozície a sú extrémne nespravodlivé voči všetkým Izraelčanom,” dodal budúci šéf Bieleho domu.

    Návrh rezolúcie, ktorý predložil v stredu Egypt, podľa medializovaných informácií odsudzuje výstavbu izraelských osád v Predjordánsku ako porušenie medzinárodného práva a prekážku pri presadzovaní tzv. dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu. Od Izraela požaduje, aby svoje osídľovacie aktivity zastavil, zatiaľ čo doterajšia výstavba by podľa neho nemala mať “nijaký právny účinok”.

    Hlasovanie o tomto dokumente na pôde BR OSN je plánované dnes o 15.00 h newyorského času (21.00 SEČ). V prípade USA pôjde o jednu z posledných príležitostí pre dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu zaujať postoj proti izraelským osadám. Ich výstavbu Washington kritizoval aj v uplynulých rokoch, pričom však odmietal podporiť protiizraelské rezolúcie BR OSN.

    - Reklama -