Merkelová čelí zničeniu. Tvrdí politický komentátor, podľa ktorého sa po útoku v Berlíne všetko zmenilo

    0
    Vianočné trhy v Berlíne (Autor: TASR)

    Jozef Joffe je nielen vedúcim editorom vydavateľstva, ktoré stojí za nemeckým denníkom Die Zeit, ale aj profesorom na dvoch prestížnych univerzitách, ktoré v USA patria do takzvanej Ivy League. Tento politický komentátor a novinár svetového formátu tvrdí, že zatvorenie hraníc, ktoré prišlo, až keď sa vlani do Nemecka navalilo vyše milión migrantov, bude ešte prísnejšie a rovnako sa sprísni aj dohľad nad bezpečnosťou na domácej pôde.

    Sprísňovanie bezpečnosti v Nemecku je podľa Joffeho priamym dôsledkom útoku na berlínske vianočné trhy, pri ktorom s najväčšou pravdepodobnosťou migrant z Tunisu zabil 12 ľudí a 50 ďalších zranil. Po útoku zadržali nesprávneho človeka, ale doklady, ktoré sa našli v nákladnom aute použitom ako zbraň, naznačujú, že páchateľom bol pravdepodobne Tunisan Anis Amri. Na jeho dolapenie vypísala nemecká polícia odmenu 100 000 eur a zadržala štyroch ľudí, ktorí na neho mohli byť napojení.

    V komentári pre denník the Guardian Jozef Joffe píše, že po útoku v Berlíne sa dvere, ktoré Angela Merkelová otvorila migrantom, zatvoria. Podľa profesora, ktorý prednáša na univerzitách Harvard a Stanford, sa Nemecko vždy snažilo zostať mimo pozornosti militantov, aj keď svojím postojom „niekedy nahnevali svojich spojencov“.

    Nemci podľa Joffeho nikdy priamo nebombardovali žiadne islamské krajiny, aby nevzbudili hnev tamojších džihádistov, ktorý sa teraz obrátil proti nim napriek pomoci poskytnutej migrantom. „Nemecko tvrdo pracovalo, aby sa nestalo terčom pomsty, ale teraz kokón nadobro praskol,“ konštatuje.

    Budú si musieť zvyknúť

    Joffe tvrdí, že Merkelovej vyhlásenia, že vinníka potrestajú, predznamenávajú príchod ešte väčšieho zásahu do súkromia napriek tomu, že Nemci si „potrpia na svoje zákony o ochrane osobných údajov“. Ľudia si jednoducho budú musieť zvyknúť, že ich budú podrobnejšie sledovať nielen nemecké, ale aj zahraničné tajné služby, čo sa mnohým nepozdáva.

    „Teraz bude Nemecko ešte viac investovať do bezpečnosti a možno ukáže aj viac vďačnosti NSA, GCHQ a DGSE (zahraničným tajným službám),“ píše Joffe. Podľa nemeckého profesora „pacifistický postoj, ktorý je nemeckou národnou tradíciou od konca druhej svetovej vojny, prehráva proti Putinovskej expanzívnej politike“.

    Ak sa potvrdí, že páchateľom útoku na berlínske vianočné trhy bol skutočne migrant z Tuniska, ktorého mala polícia už v minulosti v hľadáčiku, bude to podľa Joffeho ničivá katastrofa pre Angelu Merkelovú, ktorá vďaka otvorenej migračnej politike podľa neho stratí množstvo hlasov a tie pôjdu pravdepodobne na účet antiimigračnej AfD (Alternative für Deutschland), ktorej preferencie stále rastú.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

     

    - Reklama -